Datum objave: 02. Listopad 2022

BITKA S INFLACIJOM / Aktiviran je paket interventnih mjera Vlade RH. Zaleđene su cijene struje, plina, toplinske energije...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktiviran je paket interventnih mjera Vlade Republike Hrvatske za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena i poremećaja na tržištu energije. Vlada je zaledila cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo. Kućanstva će od 1. listopada ove do 31. ožujka 2023. godine godine za polugodišnju potrošnju do 2500 Wh, struju plaćati 59 eura po MWh, a za potrošnju veću od tog limita 88 eura po MWh.
Jeftinija struja osigurana za javni i neprofitni sektor; vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije i komunalna poduzeća.
Poduzetnici koji za 6 mjeseci potroše do 250 000 kilovatsati plaćat će nižu cijenu po tarifi od 0,52 kune po kilovatsatu, a za potrošnju iznad 250 000 kilovatsati, 1,62 kune po kilovatsatu.
Zamrznute su i cijene plina za kućanstva do 1. travnja 2023. godine, dok za poduzeća još nije donijeta odluka jer se čeka rješenje na razini EU.
Toplinska energija ima nepromijenjenu jedinična cijena do 31. ožujka iduće godine za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima. Osigurana je i pomoći za građane koji se griju na drva, a s Hrvatskim šumama dogovoreno je povećanje proizvodnje ogrijevnog drva.

Iz kategorije: Vijesti