Datum objave: 02. Listopad 2022

IN MEMORIAM / Umro je Fdil Vejzović, veliki hrvatski slikar koji je znao slikati stihove i pjesme Arsena Dedića.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Fadil Vejzović, znameniti hrvatski slikar i grafičar umro je nakon teške bolesti u 80. godini. Njegovom smrću Hrvatska je ostala bez jednog od svojih najvećih i najznačajnijih likovnih umjetnika tako dubokog senzibiliteta i suptilnosti izričaja da je znao kako slikati stihove i pjesme Arsena Dedića.
Vejzović je rođen u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Svoja djela izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad dobio je mnoge nagrade, a u Hrvatskoj je stekao mjesto u povijesti umjetnosti, grafike i novinarstva kao umjetnički direktor slavne revije „Start”. Vejzović je bio i sjajan ilustrator. Ilustrirao je mnoge knjige, a 2019. godine objavio je svoje najbolje i najvrijednije djelo ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.
Pjesma „Kuća pored mora” koju je Arsen, kako je sam to kazao napisao ji skladao jedne obične ličke večeri, dok je bio dežurni na odsluženju vojnog roka u staroj vojarni u Otočcu, ne misleći ni na što, objavljena je 1969. godine na albumu „Čovjek kao ja”. Ta nostalgična pjesma puna sjete i ljubavi, odmah je bila prihvaćena i postala bezvremeni hit, ali i jedna najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije. Iako je Arsen nikada nije objavio ni u jednoj od svojih knjiga, Fadil Vejzović prepoznao ju je kao kao vrhunsko umjetničko djelo, s njom se srodio i stvorio knjigu Arsenove poezije obogaćene njegovim ilustracijama koju je nazvao – „Kuća pored mora”.

Iz kategorije: Vijesti