Datum objave: 28. Rujan 2022

NEJEDNAKE SUBVENCIJE / Danijel Mileta opravdava znantno manje subvencije za djecu u privatnim vrtićima i blati njihove vlasnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika i dalje ne prihvaća činjenicu da gradska vlast, izdvajanjem iz gradskog proračuna, diskriminira djeci koja idu u privatne vrtiće i njihove roditelje u odnosu na one u gradskim vrtićima jer za boravak jednih mjesečno izdvajaju oko 890 kuna po djetetu, a za one u gradskim vrtićima 2 400 kuna po djetetu iako svi roditelji na isti način , barem porezom na dohodak i prirezom pune proračun. Umjesto toga okreće “pilu naopaku” i proziva vlasnike privatnih i vjerskim vrtića da su profiteri te da pritiskom na gradsku vlast da se te subvencije povećaju žele povećati svoj profit. To stoji u odgovoru na brojna upite koje mu osobno šalju roditelji djece u kojima optužuje vlasnike da “sotoniziraju gradsku upravu” .

Na nejednak odnos gradske vlasti prema djeci koja pohađaju gradske i onoj u privatnim i vjerskim vrtićima upozorio je na sjednici Gradskog vijeća Mario Kovač vijećnik Domovinskog pokreta iznoseći podatke o izdvajanju novca iz gradskog proračuna za predškolski odgoj. “ Ukupno se izdvaja oko 48 milijuna kuna. Od toga 12 milijuna kuna za investicije u Gradskim vrtićima, 7 milijuna kuna privatnim i vjerskim vrtićima,a preostali iznos od oko 29 milijuna kuna ide za redovno poslovanje Gradskih vrtića. Gradske vrtiće pohađa 1 000 djece što znači da se za svako dijete plaća 2 400 kuna mjesečno po djetetu. Privatne vrtiće pohađa 700 djece a za njih se izdvaja 890 kune po djetetu dok je ekonomska cijena je 2 500 kuna. Grad nije osigurao smještaj sve djece u gradske vrtiće pa su roditelji prisiljeni upisivati ih u privatne vjerske. Ta su djeca segregirana jer se za njih izdvaja puno manje, a svi roditelji jednako plaćaju porez na dohodak prirez. Velik broj drugih gradova izdvaja za boravak djece u vrtićima jednako po svakom djetetu i to 1 500 kuna”, istaknuo je.

Optužujući Kovača da dezinformira javnost iako niti jedna podatak nije osporio u svom je odgovoru zapravo on to učinio nazivajući privatne vrtiće trgovačkim društvima što oni nisu. Oni su, kao i gradski vrtići ustanove i po zakonu ne smiju ostvarivati profit .

Privatni vrtići posluju na osnovama trgovačkih društava, a Gradski vrtići ne ostvaruju profit. Jedan od glavnih razloga što nemaju isti tretman je taj što cijenu za boravak djece u privatnim vrtićima definiraju njihovi vlasnici,a ona je uvjetovana maksimalizacijom profita u dugoročnom razdoblju”, ostao je pri svom stavu Mileta.

Mileta zloupotrebljava činjenicu da privatni gradski vrtići pozitivno posluju umjesto da ih za to pohvali. Svojim znanjem i sposobnošću uspjeli su od prvog dana dobiti novac iz Europskih fondova, ali njega ne mogu “strpati” u vlastiti džep već ga moraju uložiti u opremanje vrtića i unaprjeđenje integriranih programa odgoja  učenje djece. Poziva se na presudu Europskog suda za ljudska prava staru dvadesetak godina.

Nitko ne osporava činjenicu da je ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću za osnovni program oko 2 400 kuna i Grad toliko izdvaja za svako dijete u Gradskim vrtićima. U privatnim vrtićima  Grad po djetetu sada plaća oko 900 kuna, roditelji oko 1000, s povećanom cijenom pa ispada da bi ostatak trebali plaćati vlasnici što je nebuloza. Ako  u sljedećoj proračunskoj godini  subvencije ne budu povećane financijski  teret će opet pasti na roditelje. 

Stav koji je prema privatnim vrtićima zauzeo kosi se sa suradnjom koju su prije pet godina započeli čelni ljudi Grada Šibenika kada su tvrdili da će se subvencije za djecu u privatnim vrtićima postupno povećavati iz godine u godinu kako bi se izjednačile s onima u Gradskim vrtićima. Tada su  su izjavljivali su su im privatni  gradski vrtići partneri.

Ta je tema aktualizirana nakon što su vlasnici privatnih vrtića povećali roditeljima cijene boravka djece u njihovim objektima jer im je “voda došla do grla” dok je cijena boravka djece u Gradskim vrtićima koju plaćaju roditelji ostala ista. Većina roditelja djece u privatnim vrtićima, kako doznajemo, shvatili su u čemu je problem. Organiziralu su se kako bi poduzeli neke akcije pristika prema gradskoj vlasti, a prva će biti traženje sastanka s gradonačelnikom Željkom Burićem jer ne vide niti jedan opravdsani razlog za to što Grad za boravak djece u Gradskim vrtićima izdvaja tri puta više nego za njihovu djecu. 

Iz kategorije: Vijesti