Datum objave: 25. Rujan 2022

FRANJINA EKONOMIJA / Papa Franjo potpisao Pakt s mladima kojim se obvezuju utrošiti svoje živote na stvaranje novog gospodarstva u službi osobe, obitelji i života

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo je s oko tisuću mladih iz 120 zemalja, okupljenih u Asizu na globalnom susretu „Franjina ekonomija“ (Economy of Francesco), potpisao Pakt kojim se obvezuju ostvariti novo gospodarstvo štoviše mladi gospodarstvenici, poduzetnici, changemakeri, obvezali su se da će utrošiti svoje živote kako bi današnje i buduće gospodarstvo postalo Gospodarstvo evanđelja - gospodarstvo u službi osobe, obitelji i života, s poštovanjem prema svakoj ženi, muškarcu, djetetu, starijoj osobi i ponajviše prema najslabijima i najosjetljivijima; gospodarstvo u kojemu briga zamjenjuje odbacivanje i ravnodušje, gospodarstvo koje nikoga ne ostavlja iza sebe, kako bi izgradilo društvo u kojemu kamen koji prevladavajući mentalitet odbaci, postaje kamen temeljac. Gospodarstvo koje prepoznaje i štiti dostojan i siguran posao za sve, a posebno za žene; gospodarstvo u kojemu su financije prijatelj i saveznik realnoga gospodarstva i rada, a ne protiv njih; gospodarstvo koje zna vrednovati i čuvati kulture i tradicije narodā, svih živih vrsta i prirodnih resursa Zemlje. Gospodarstvo koje suzbija siromaštvo u svim njegovim oblicima, smanjuje nejednakosti i zna, s Isusom i Franjom, reći 'blago siromašnima'; gospodarstvo vođeno etikom osobe i otvoreno transcendenciji; gospodarstvo koje stvara bogatstvo za sve, koje potiče radost, a ne samo blagostanje, jer nepodijeljena sreća je premalo.
Papin Pakt s mladima završava horizontom koji je za mnoge već postao program života: -Mi u to gospodarstvo vjerujemo. Ono nije utopija, jer ga već gradimo. I neki su od nas, u posebno vedrim jutrima, već nazreli početak obećane zemlje.

Iz kategorije: Vijesti