Datum objave: 22. Rujan 2022

JELI VAM TO NORMALNO? Bivši direktori šibenskog "Vodovoda" primali su mjesečnu neto plaću veću od 30 000 kuna, a to nije bila jedina rastrošnost u poslovanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotov bez ikakvih reakcija prošla je informacija da je donedavno plaća direktora šibenskog komunalnog poduzeća „Vodovoda i odvodnja”, poduzeća koje nije na tržištu već je monopolist , iznosila mjesečno bruto 44 000 kuna odnosno preko 30 000 kuna neto. Na to je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća upozorio Mario Kovač, vijećnik Domovinskog pokreta tražeći odgovornost onih koji su to dopustili i tolerirali.

Pronašao sam u Izvješću o financijskom poslovanju poduzeća „Vodovod i odvodnja” fascinantan podatak. U njemu stoji da je za plaće, kako su napisali, rukovodeće strukture što je socijalistički pojam, u toj godini izdvojeno 527 000 kuna.To rukvodstvo je Uprava društva koju čini samo jedan čovjek, direktor što znači da je direktor mjesečno primao plaću od 44 000 kuna bruto”, ustvrdio je Kovač. Držite li korektnim to razbacivanje novca i kanite li pokrenuti postupak odgovornosti onih koji su to omogućili. Ta tvrtka ne snosi nikakve tržišne posljedice”, upitao je Kovač gradonačelnika Željka Burića budući da je on sve vrijeme predsjednik Skupštine Vodovoda i u ime Grada mora voditi računa o tome ponašaju li se racionalno i efikasno. Dodao je i kako je, prema podacima evidentno da je plaća novom direktoru smanjena za oko 10 000 kuna bruto.

Gradonačelnik Burić je kratko kazao kako mu ne pada na pamet odgovarati na pitanje o tuđoj plaći u ovom slučaju plaći direktora Vodovoda i da će to prepustiti njemu.

Damir Martinović koji je na čelu te komunalne tvrtke od listopada 2021. godine i zapravo se pitanje nije ni odnosilo na njegov mandata odgovorio: „Ja svoju plaću nisam sam sebi odredio nego Skupština, a ona je smanjena u odnosu na plaću moga prethodnika, a ukinuti su i svi dodatci na plaću. Vodovod radi na području triju županije pa opseg posla treba usporediti s plaćom”.

Mario Kovač je, nezadovoljan reakcijom gradonačelnika Burića to pitanje postavio i kasnije na sjednici kada se raspravljalo o Izvješću o poslovanju „Vodovoda i odvodnje”.

Vi ste, gradonačelniče, bez logike opteretili novog direktora Martinovića da mi da odgovor koji nije u njegovoj nadležnosti. Vi ste predsjednik Skupštine i morate nadgledati poslovanje te komunalne tvrtke Ante Rakić je bio u dva mandata predsjednik Nadzornog odbora, a njihova je zadaća da nadzire zakonitost i efikasnost poslovanja. Nije mi jasno da je Nadzorni odbor godinama tolerirao činjenicu da direktor Društva prima bruto 44 000 kuna što je radikalno više od plaće predsjednika države i premijera pa i vaše plaće. Ne znam što misle ti članovi Nadzornog odbora da je to kumova slama koju mogu bacati i dijeliti kako hoće. To je nekorektno prema građanima jer radi se o tvrtki koja nije na tržištu, koja je monopolist, a Grad Šibenik ima više od 60 posto udjela. Predsjednik Skupštine i članovi NO su bili dužni voditi o tome računa”, ponovio je Kovač, ali bez reakcije. Opće je poznato i da je o direktorima Vodovoda do sada, bez obzira što su birani javnim natječajem, odlučivala politika iako gradonačelnik Burić to negira.

Zanimalo nas je što kaže prozvani predsjednik NO Ante Rakić.

Frane Malenica koji je bio direktor prije sadašnjeg Damira Martinovića imao je isti ugovor koji su imali prethodni direktor, dakle s istim koeficijentom za utvrđivanje plaće. Bila je izbrisana samo stavka da ima ima pravo na direktorsku plaću šest mjeseci nakon što više ne bude obavljao tu dužnost. Nadzorni odbor u kojem sam bio nikada nije raspravljao o visini plaće direktora”, kazao nam je Rakić bez komentara je li taj iznos bio primjeren ili ne.

Mario Kovač je upozorio i da je "Vodovod i odvodnja" dioničar HNK Šibenik te na još neke primjere rastrošnosti u poslovanju.

Vidim da je Vodovod vlasnik 419 000 kuna dionica, kako doznajem, HNK Šibenika. Je li apsurdno da komunalno poduzeće koje raspolaže novcem građana bude dioničar sportskog društva. Ja sam navijač NK Šibenik, ali to nije korektno. Intelektualne usluge su bile milijun kuna u 2021. godini, a u toj su godini na reprezentaciju, kada se ukupni iznos podijeli s brojem radnih dana trošili oko 370 kuna. Pa ne morate nekog voditi na ručak da bi ga uvjerili da kupuje vodu od vas”, primijetio je Kovač.

Na ta će pitanja odgovor dobiti naknadno. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3