Datum objave: 19. Rujan 2022

SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA / Uplaćeno 866.456,00 kuna sedamdesetsedmorici poljoprivrednika, uskoro novi natječaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić potpisao je danas ugovore s poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjeve za potporu ulaganju u stočarstvo, mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjeve za potporu ulaganju u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenici župana Iris Ukić Kotarac i Ognjen Vukmirović.

Po provedenom Javnom natječaju za sufinanciranje ulaganja u poljoprivredi, na temelju pristiglih valjanih zahtjeva, ove je godine odobren iznos od 866.456,00 kuna za 77 poljoprivrednika.

Za provedbu Programa potpora poljoprivredi, Šibensko-kninska županija ove je godine u proračunu osigurala iznos od 2.000.000,00 kuna od čega je 1.850.000,00 kuna namijenjeno za sufinanciranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, trgovačkih društava, obrta, zadruga, udruga i institucija koji djeluju u sektoru poljoprivrede.

Dio sredstava, 148.900,00 kuna, je već raspoređen na projekte i aktivnosti udruga iz područja poljoprivrede.

Ove godine napravili smo određene izmjene Programa potpora poljoprivredi za period 2021-2023., tako što smo povećali udio sufinanciranja za mlade poljoprivrednike na 40 % i za ulaganja u nabavu ovaca i koza na 40% . Ove godine pristiglo je 27 zahtjeva mladih poljoprivrednika za koje je osigurano 464.086,00 kn, što od ukupno odobrenog iznosa po ovom natječaju iznosi 54%.“, istaknuo je župan te nastavio: „Ako odobreni iznos raščlanimo na poljoprivredne sektore onda su omjeri sljedeći: 42% zahtjeva i odobrenih sredstava odnosi se na sektor stočarstva; sufinancirana je nabava 24 mliječne krave, jednog bika, 35 junica za sustav krava tele, 16 buša te četiri magarice, kao i nastambi za blago te opreme za štale. 22% zahtjeva i odobrenih sredstava odnosilo se na sektor vinarstva i vinogradarstva; 10% sektor maslinarstva; 11% povrće i cvijeće; 4% voćarstvo, a 11% odnosi se na ostale sektore.

Šibensko-kninska županija u ovom će tjednu raspisat novi javni natječaj za dodjelu subvencija u poljoprivredi.

Za ovaj natječaj imamo na raspolaganju oko 835.000,00 kuna te pozivam poljoprivrednike, posebno one koji se bave povrćarskom i voćarskom proizvodnjom, da se prijave.“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić te istaknuo kako Šibensko-kninska županija uviđa značaj poljoprivredne proizvodnje i sustavno u nju ulaže.

Svi korisnici Programa potpora poljoprivredi istaknuli su kako će im subvencije biti od izuzetne koristi za poslovanje te zahvalili Županiji na podršci.

Iz kategorije: Vijesti