Datum objave: 16. Rujan 2022

OBILJEŽAVANJE RUJANSKE BITKE ZA ŠIBENIK / Funcuti i "Ruža hrvatska" organizirali bakljadu na šibenskom mostu, Smričnjaku i bitnici na Žirju

Diana Ferić
Diana Ferić

Večeras u 19.13 sati, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga „Ruža hrvatska Žirje“ pripremila je bakljadu koja  se održala istodobno na tri mjesta: na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje, u povodu 31. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik. Te su lokacije bile bitne u tom ratnom podvigu u kojem je obranjen Šibenik, a ta je bitka bila prekretnica u Domovinskom ratu.

Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica. Kao i svake godine, program obilježavanja započinje druge nedjelje u rujnu, Danom sjećanja na poginule hrvatske branitelje u skradinskom zaleđu.

Program obilježavnja nastavlja se sutra, kada će pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulim hrvatskim braniteljima; na Šibenskom mostu u 9.30 sati; u Mandalini u 10.30 sati te u Rogoznici u 16 sati.

U 17 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

S početkom u 17.30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani113. i HNK Veterani policije.

U utorak, 20. rujna u 17 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U 19 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

U srijedu 21. rujna u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića  u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se tribina „Rujanski rat 1991.“

FOTO: Duško Jaramaz, Pixsell

 

Iz kategorije: Vijesti