Datum objave: 13. Rujan 2022

Riječko startup poduzeće IE-Energy novcem EU u blizini Šibenika gradi najveću bateriju u jugoistočnoj Europi kapaciteta 50 MW

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Startup poduzeće IE-Energy iz Rijeke dobilo je od Europske komisija odobrenje za dobivanje državne potporu od 19,8 milijuna eura, za gradi baterijskog sustava kapaciteta od 50 MW za operatora prijenosnih sustava HOPS-u koji pružala usluge energetskog uravnoteženja. Ukupna investicija je vrijedna 70 milijuna eura, a tim novcem bit će u blizini Šibenika izgrađena najveća baterija u jugoistočnoj Europi koja će biti dio fleksibilne pametne energetske mreže koja će održavati ravnotežu između električnih elektrana i potrošača električne energije. IE-Energy je od Hrvatske regulatorne agencije dobio dozvolu za agregiranje električne energije teodobrenje da putem svoje digitalne platforme, virtualne elektrane, spaja male proizvođače struje s potrošačima.
Ovim sustavom povećava se sigurnost u opskrbi električnom energijom, smanuju gubici struje te ubrzava proces dekarbonizacije u Hrvatskoj.
IE-Energy golemu bateriju, odnosno baterijski sustav gradi u blizini Šibenika, no točna lokacija još nije objavljena.

Iz kategorije: Vijesti