Datum objave: 10. Rujan 2022

OVO TREBA LOKALNIM PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA / Županija dobiva Studiju za uspostavu kratkih lanaca opskrbe hranom, u ponedjeljak je prezentacija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nacrt Studije „Kratki lanci opskrbe hranom kao temelj održivog razvoja Šibensko-kninske županije“ izradu koje je inicirala dožupanica Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac bit će predstavljen u ponedjeljak, u Razvojnoj agenciji u Ražinama. Riječ je o projektu kojim se želi omogućiti veza između lokalnih proizvođača hrane i potrošača u lokalnoj zajednici. Ti kratki lanci opskrbe pridonose opstanku malih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i održivom razvoju, a potrošačima omogućavaju da lakše dođu do zdravih namirnica.  Cilj ove studije je definirati smjernice za uspostavu tih kratkih lanaca opskrbe hranom koji će polučiti dugoročne učinke na  jačanje proizvođačkih i logističko-distributivnih kapaciteta u poljoprivrednom sektoru te podići kvalitetu životu u ruralnim područjima i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji.Studiju je od Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša naručila Šibensko-kninska županija, kao prvi korak u projektu realizacije kratkih lanaca opskrbe na području Šibensko  - kninske županije.

Dožupanica Ukić Kotarac je na svom Facebook profilu podsjetila da je razvoj poljoprivrede i jačanje pozicije proizvođača hrane bilo jedno od njezinih obećanja u predizbornoj kampanji.“Inicijativu za provođenjem ove analize pokrenula sam još u 2021. godini, naravno kao i uvijek na temelju informacija koje sam dobila s terena, od ljudi koji imaju volje raditi i doprinositi zajednici. Zbog toga s ciljem da jedemo lokalno, osigurala sam sredstva u proračunu za 2022. godinu a sam prijedlog projekta dostavila sam županu dana 31. ožujka 2022. godine.Nakon provedenog postupka javne nabave, i izrađenog prijedloga studije, obavještavam vas da je ista gotova i da je objavljena je na službenoj stranici županije pod rubrikom "Savjetovanje s javnošću" stoga vas pozivam da se posavjetujemo”, kaže ona.

Na predstavljanju te studije bit će župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, sa suradnicima, a poziv na predstavljanje upućen je poljoprivrednim proizvođačima, jedinicama lokalne samouprave, komorskim udruženjima te lokalnim akcijskim grupama. Predstavljanje će početi u 10 sati.
Iz kategorije: Vijesti