Datum objave: 08. Rujan 2022

STUDIRANJE U ŠIBENIKU / Šibenik brucošima nije baš privlačan, na Veleučilištu i na Studiju energetike ostalo puno slobodnih mjesta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon prvog upisnog roka na Veleučilištu u Šibeniku ostala su  153 slobodna mjesta što je  dvije trećine upisne kvote. U ljetnom roku u toj se  visokoškolskoj  ustanovi  upisalo 67 brucoša na preddiplomske stručne studije. Najviše zainteresiranih je bilo za studij Turističkog menadžmenta koji je upisalo 26 studenata, a zatim po popularnosti slijede Upravni studij, Poslovna informatika i Promet. Teško je povjerovati da će se taj veliki broj slobodnih mjesta u jesenskom roku popuniti jer je ostalo mjesta i na mnogim drugim, možda i traženijim i atraktivnijim Fakultetima. 

Interes za studiranje na Veleučilištu u Šibeniku pada iz godine u godinu. Lani je  u ljetnom roku upisano 11 studenata više. Ti su preddiplomski studiji osnovani 2019. godine. U protekle tri godine najviše je studenata izgubio Studij turističkom menadžmenta koji je te prve godine upisao 81 student, godinu kasnije njih 67, a lani samo 58 studenata. Porastao je  broj studenata na Prometnom  i  Upravnom studiju, ali gledajući ukupno studenata je sve manje.Veleučilište je  lani imalo na prvoj godini  251 studenta, a dvije godine ranije 23 više. 
Situacija nije dobra ni na Studiju energetske učinkovitosti u Šibeniku na kojem je upisna kvota 50 studenata, a u ljetnom roku upisalo ih je samo 16. Taj je studij, kada se osnivao najavljivan kao perspektivan I kao začetak budućeg šibenskog sveučilišta, ali očekivanja se nisu ispunila. 
 Dobra je vijest da se dovršava  kampus na Palacinu koji će moći primiti 332 studenta , a  kako broj studenata u Šibeniku pada u njemu će smještaj moći naći barem polovica onih koji u imaju prebivalište izvan Šibenika.Proradit će vjerojatno u siječnju iduće godine.
Iz kategorije: Vijesti