Datum objave: 07. Rujan 2022

TURISTIČKA PROMIDŽBA/ Zanimalo nas je zašto je baš župan putovao na turistčki sajam u Dusseldorf što do sada nije bio slučaj, evo odgovora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko – kninski župan Marko Jelić, kako je potvrdio u proteklih više od godinu dana otkako je na vlasti voli biti na protokolarnim događanjima, različitim svečanostima, otvaranjima, a izgleda da mu nisu mrska ni putovanja. Tako je upravo on predstavljao Turističku zajednicu Šibensko – kninske županije na nedavnom turističkom sajmu mobilnog putovanja „  Caravan Salon 2022. „ u Düsseldorfu koji je održan od 26. kolovoza do 4. rujna. Do sada nije bilo uobičajeno da predstavnici izvršne vlasti odlaze na poslovne turističke sajmove iako je župan po funkciji predsjednik turističke zajednice, a ovog puta izvuklo ga je i to da je do 1. rujna, kada je stupio na funkciju novi direktor županijske turističke zajednice, on dok izborna sapunica nije bila okončana obnašao i tu funkciju.

Službeno, Šibensko – kninska županija niti itko iz nje nije bilo među izlagačima, kako stoji u priopćenju s tog sajma: „Na ovogodišnjem sajmu Republika Hrvatska bila je zastupljena sa 6 izlagača okupljenih na zajedničkom izlagačkom prostoru. Riječ je o sljedećim izlagačima: Camping savez Hrvatske iz Poreča, Hrvatska turistička zajednica, Nacionalni park Plitvička jezera, Turistički savez Kvarnera, Turistička zajednica grada Zadra, te Valmar Riviera d.d. iz Poreča”, stoji u službenom priopćenju s tog događanja pa nas je zanimalo zašto je Župan, uz sve probleme i izazove u Županije kojima bi se trebao baviti, a nije ih malo, odabrao otići na taj turistički sajam.

Župan je tamo bio u dvostrukoj ulozi;  onoj direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i predsjednika županijske Turističke zajednice, koji kao takav procjenjuje gdje je važno promovirati Šibensko-kninsku županiju i njezin turizam. Sudjelovanje župana na sajmu dogovoreno je ranije ove godine”, stoji u odgovoru koji smo dobili iz njegovog ureda.
To putovanje, što bi neki mogli shvatiti , nije bilo , kako kaže naš narod „guzica vidi puta” jer on zapravo nije involviran u turistički sektor nego vrlo korisno za Županiju, kako tvrde u tom odgovoru.

„Na sajmu je održano nekoliko sastanaka na visokoj razini, kao što su sastanci s konzularnim predstavnicima i predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti regija, a upravo takvi razgovori predstavljaju okvir unutar kojega se ugovara i operativna promocija, daljnja poslovna suradnja te se otvaraju poslovni kanali za različite privredne,  turističke aspekte Šibensko-kninske županije. Temeljem navedenog očekuje se prisutnost najviše regionalne vlasti, u ovom slučaju župana Šibensko-kninske županije.
 
Turistička zajednica Šibensko- kninske županije na sajmu je nastupila samostalno u suradnji s tri regionalne Turističke zajednice (Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske), kao i prijašnjih godina, te uspješno predstavila svoju turističku  ponudu.
 
Uz informatoricu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, osim župana dr. sc. Marka Jelića, u svojstvu direktora i predsjednika Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, bili su prisutni i predstavnici lokalnih Turističkih zajednica s područja naše županije, kao i institucija koje se oslanjaju na turizam.
 
Predstavljanje na ovom sajmu od iznimnog je značaja za našu županiju, budući da preko 25% izravnih županijskih prihoda čine upravo prihodi od turizma, a Njemačka je jedno od naših najznačajnijih emitivnih tržišta. U prvih osam mjeseci ove godine, upravo su Nijemci ostvarili 16% ukupnog turističkog prometa Šibensko-kninske županije, odnosno  895.065 noćenja, što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na rekordnu 2019. godinu ostvareno je 90% prometa  s tog nama značajnog tržišta.
 
Kako je ovaj sajam i važna  platforma za razmjenu iskustava i kontakata, župan se  ovom  prilikom sastao s generalnim konzulom RH u Düsseldorfu doc. dr. sc. Ivanom Bulićem, te je zaključeno kako Šibensko-kninska županija treba  više pažnje posvetiti ulaganju u kamp destinacije u priobalnom i zaobalnom dijelu naše županije, budući da je ovo tržište iznimno razvijeno i s obzirom na to da je naša županija auto destinacija”, stoji u njihovom priopćenju.

Sajam je bio odlično posjećen. Razgledalo ga je 235 000 ljudi ,a bilo je zasupljeno 736  izlagača.

Iz kategorije: Vijesti