Datum objave: 31. Kolovoz 2022

KOMEMORACIJA ZA ANTU GRANIKA / Velika tuga zbog njegovog odlaska izmješala se sa smjehom koji su kod mnogih izazvali njegovi antologijski televizijski prilozi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Komemoracija za legendarnog  HTV-ovog  novinara Antu Granika, koji je sahranjen jučer na šibenskom groblju Kvanj održana je danas u podne  u punoj dvorani  gradske  knjižnice 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku.  Od njega su se oprostili članovi obitelji, prijatelji, znanci, mnogi predstavnici kulturnog života Šibenika te predstavnici Grada Šibenika na čelu s gradonačelikom Željkom Burićem. 

 
 O njemu i njegovom radu govorili su njegova  kolegica i prijateljica Živana Podrug, HTV-ov novinar i potpredsjednik šibenskog ogranka HND-a Hrvoje Gunjača na čiji poziv je počeo raditi u HTV -ovom studiju u Šibeniku te  Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i predsjednica Europske federacije novinara, također njegova televizijska kolegica. 
Živana Podrug je podsjetila da je na istom mjestu prije sedam godina 1. srpnja proslavljen Granikov rođendan uz puno smijeha i zabave ali i uz retrospektivu njegovog rada. Nakon toga ga je pogodila teška, neizlječiva bolest unatoč kojoj je  zadržao vedar duh, a glavni oslonac mu je bila njegova životna partnerica Jordanka Grubač. 
„Granik je svoj posao radio hrabro, pošteno, profesionalni i nikad nije bio ostrašćen”, kazala je dodavši da je imao puno prijatelja i štovatelja te da su u povodu njegove smrti brojni pojedinci, poznati i manje poznati, uputili brzojave sućuti među njima i poznati  hrvatski iseljenik i biznismen porijeklom sa Zlarina  Anton Maglica koji je, uz ostalo, napisao” da je danas više ljudi s vrlinama kakve je imao Ante Granik naš planet bio  divno mjesto za život.”.
O Graniku kao velikom profesionalcu i znalcu govorio je Hrvoje Gunjača koji je istaknuo kako je rijetko kada u životu sreo čovjeka s toliko talenata koliko ih je imao Ante Granik. U novinarstvu ga je izdvajalo puno toga od prepoznavanja zanimljive teme, snažnog, dojmljivog glasa  do režiranja priloga kojima je davao posebno dramaturgiju.
Maja Sever je istaknula kako je Ante Granik bio velikan pera koji je znao isplesti takve zanimljive novinarske priče koje se pamte do danas, a krasila ga je, kako je kazala, ljubav prema ljudima i ljubav prema novinarstvu. „ Naučio nas je da je  je lako biti na pravoj strani i u životu i poslu se toga držati”, dodala je. 
 
 
Na kraje je prikazano nekoliko antologijskih reportaža i drugih priloga koje je Ante Granik ostavio za sobom kao član Informativne redakcije HTV -a kojoj se priključio kada je početkom Domovinskog rata došao u Šibenik. Prije toga je radio u HTV ovom Programu za djecu,a režirao je i različite dokumentarce. Neki od tih priloga poput onog u kojem pila granu na kojoj sjedi zorno pokazujući što je radila tadašnja hrvatske vlast potičući uvoz i zatirući domaću proizvodnju ili triju reportaža o Mati Vukorepi koje na You Tubeu imaju preko milijun pregleda i koje su izazvale i smijeh  sudionika  komemoracije. Ante Granik, poznavajući njegov vedar i često sarkastični duh sigurno ne bi imao ništa protiv toga, a svi ti prilozi popraćeni su u snažnim pljeskom. Na komemorativnom skupu pročitan je i brzojav koji je u povodu smrti Ante Granika uputila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 
Iz kategorije: Vijesti