Datum objave: 30. Kolovoz 2022

GRADSKO VIJEĆE / Većina vijećnika dala "zeleno svjetlo" za novi gradski autobusni prijevoz, neki oporbenjaci ga nisu podržali

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vijećnici Gradskog vijeća prihvatili su na jutrošnjoj sjednici većinom glasova Odluku o novom linijskom gradskom prijevozu koja je primjenjuje od 1. rujna, a primjedbe na novi gradski prijevoz imalo je samo troje vijećnika – Mario Kovač (DP) , Branko Kronja (NL Stipe Petrina) i Tonći Restović ( SDP) ,a njihovi su vijećnici bili suzdržani kod donošenja te odluke. 

Kao što je poznato umjesto dosadašnjih Autotransportovih od 1. rujna na pet gradski linija i dvije prigradske počinju prometovati novi niskopodni autobusi, njih 11, koje je gradska uprava nabavila zahvaljujući EU projektu gradnje logističkog centra Poljana, a za organizaciju novog gradskog autobusnog prijevoza zadužen je
„Gradski parking”. Autobusi će polaziti svakog sata što znači da će biti više vožnji nego do sada, a jednokratna karta stajat će 1 eur. 
Vijećnik Mario Kovač kazao je kako je nastojanje gradske vlasti da unaprijedi javni gradski autobusni prijevoz legitimno i da ga on uvažava, ali je imao primjedbe na to kako se tome pristupilo.
„Usudio bih se reći da ste politički nekorektni pa i nepošteni jer s prometnom studijom koja je nedavno izrađena niste upoznali nas vijećnike niti smo dobili bilo kakvu informaciju osim onih koje su objavljene u medijima. Zašto nas niste pozvali na javnu prezentaciju te studije. Zašto nas isključujete. Osim toga u vezi s tim dobivamo i kontradiktorne informacije. Ne znamo koliko je Gradski parking zaposlio vozača, gdje će autobusi biti smješteni dok ne voze i slično. Niste transparentni u tome što radite. Ne znamo koliko će biti troškovi tog projekta i subvencije koje će se izdvajati iz gradskog proračuna. Studija spominje pet linija, a mediji javljaju o sedam novih linija i tako redom”, kazao je Kovač.
Danijel Mileta mu je odgovorio da je Studija izrađena „na knap” i da nisu imali vremena za raspravu s vijećnicima te da informacije nisu kontradiktorne već su se mijenjale u odnosu na nova saznanja koja su stizala u postupku izrade te studije i da su javnost o svemu redovno obavještavali.
Branko Kronja je upitao da mu se objasni kakve veze ima gradnja podzemne garaže s novim gradskim linijskim prijevozom koji su se našli u istom projektu. „To bi imalo smisla kada bi podzemna garaža bila samo za stanare povijesne jezgre i kada bi im se omogućilo da tu drže svoje automobile, a da koriste javni gradski prijevoz”, istaknuo je. 
 
Tonći Restović je kritizirao projekt nabave novih gradskih autobusa i on smatra da će to unazaditi Šibenik. „ Bitni su mi odgovori na tri pitanja – jesmo li dobili kvalitetnije autobuse, imamo li jeftini prijevoz za građane i bolju povezanost. Meni se čini da vi tome ne pristupate strateški nego da pročelnik za gospodarstvo traži koji su europski fondovi na raspolaganju,a onda se vi na to kačite bez obzira na strategiju razvoja grada.  Poznato vam je da većina većih gradova u Europi uvodi javni prijevoz s električnim automobilima i izbacuje dizelaše, a vi ste sada nabavili dizel autobuse i time Šibenik vezali za nešto što više nema opravdanja”, kazao je.
Gradonačelnik Željko Burić mu je odgovorio da su odgovori na sva tri pitanja koja je postavio pozitivni, a da će najbolji odgovor dati građani i njihove reakcije na novi gradski prijevoz.
„ Vi ste na razini „Crvenkapice”, a ja sam to odavno prevladao. Mi smo itekako lobirali za EU novac za ovaj projekt, a vi mislite da se on olako dijeli. Stišajte emocije, političke ambicije i svoje neznanje i čekajte reakciju građana”, poručio je Restoviću. 
Danijel Mileta je objasnio da nije tek tako lako nabaviti električne autobuse jer da oni traže složeni sustav i logistiku koja ne postoji. Kazao je i kako nema prepreka da u perspektivi Šibenikom prometuju i električni autobusi. Osim toga, kazao je, zbog konfiguracije Šibenika, na nekim linijama električni autobusi neće nikada moći prometovati. 
Restovića je zanimalo što će onda biti s javnim gradskim prijevozom u dijelovima grada kao što su Baldekin, Rokići i Vidici. Mileta je kazao da je spomenutom studijom predviđeno da tim dijelovima prometuju manji autobusi ili kombiji koje će Gradski parking nabaviti, ali za sada se ne zna kada će to biti.
Iz kategorije: Vijesti