Datum objave: 21. Kolovoz 2022

25. ŠANSONA / Na jednoj od najboljih večeri novih skladbi u povijesti Šansone, trijumfirali su duet Duje Stanišić & Branko Medak i Dora Mijat & Grupa „Mi”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sumnjali su neki... da šibenska Šansona nema više što za reći i da je posustala. Ali, prevarili su se. Večer novih skladbi jubilarnih 25. Večeri dalmatinske šansone donijela je gomilu izvrsnih pjesama, odličnih interpretacija i novih imena. Ni publika ni žiri nisu imali lak posao izabrati najbolje. Putovi su im se malo razišli pri izboru najbolje pjesme, a složili su se jedino oko pjesme „O, jubavi nestala si”, 100 postotnom šibenskom proizvodu: stihovi Frane Bilić, skladba Dušan Šarac, interpreti Ivo Pattiera i Đani Stipaničev, koju su složno proglasili drugom najboljom pjesmom večeri, te Ivane Spahije i njene pjesme „Ni juga ni bure”, koju su složno proglasili trećom najboljom pjesmom ovogodišnje Šansone.
S druge strane publika je odlučila da su najbolju pjesmu na 25. Šansoni izveli Duje Stanišić i Branko Medak. Već po aplauzu i ovacijama na prvom refrenu pjesme „Pismo moja” moglo se predvidjeti kako će publika glasovati. Stanišić & Medek zasluženo su slavili. Imali su odličnu pjesmu koju su otpjevali strastveno, moćno i s puno ljubavi. Žiri, je međutim bio drukčijeg mišljenja te je najboljom pjesmom po svojoj prosudbi proglasio pjesmu „Najbolje od mene” koju su izveli Dora Mijat i Grupa „Mi”.
Laureti 25. Šansone su dakle duet Stanišić & Medek i Dora Mijat & Grupa „Mi”, no najviše Šansonjera odnijela je Šibenčanka Ivana Spahija, čak 3. Dobila Šasonijere od publike i Žirija za pjesmu „Ni jugo ni bura” te još jedan kao najbolja debitantica, te za treću nagradu žirija i publike.
-To je dobar vitar u moja pivačka leđa!, poručila je Iva s pozornice primajući Šansonijere dok je u publici ponosno sjedila cijela njezina obitelj.
Izvrsna klapa „Kaše” nagrađena je za najcjelovitije kantautorsko djelo skladatelja Davora Mojaša, a za najbolju interpretaciju nagrađen je Šibenčanin velikog glasa i tople duše Tomislav Šanić koji je dojmljivo otpjevao svoju pjesmu „Pobijedi me”. Šansonijera je dobila i Kristina Boban za interpretaciju pjesme „Da sliči na ljubav”, a za najbolju kantautorsku skladbu Šansonijera je dobila Elle Mische. Riječ je o pjesmu „Sama” koju je prekrasno pjevala Tommi Mischel uz pratnju legendarnog američkog gitariste Vincea Martella.
Prije Večeri novih skladbi kao favorit za najbolju slovila je pjesma „O, jubavi nestala si”, stopostotni šibenski proizvod Frane Bilić-Dušan Šarac-Ivo Pattiera-Đani Stipaničev. Dobili su i gromoglasni pljesak publike, ali su ipak u vrlo jakoj konkurenciji osvojili drugo mjesto. Uostalom fenomenalna klapa „Kaše” dobila je „utješnog” Šansonijera za najcjelovitiji nastup iako se publici jako svidjela njihova klapska himna „Godine su brodovi”.
Bez nagrada ostale su neke izvrsne, štoviše odlične pjesme. Nevjerojatno dobru pjesmu i odličan nastup imao je bard Ibrica Jusić. Njegova pjesma „Kad se zaljubi penzioner” nešto je najbolje u trubadurskom žanru i sigurno će postati trajno žareći hit. Pomalo nezasluženo u sjeni je ostala sjajna pjesma „Tango Dalmatino” koju je izvela Vivien Galetta. Posebna je priča neobična pjesma „Škanjet” koju je vrhunski interpretirala Elis Lovrić. Ta će pjesma tek isplivati na površinu i neće biti neobično ako poput nekih drugih pjesama sa Šansone postane hit s vremenskom odgodom. Odlična je bila i klapa „Iskon” s pjesmom „Od ljubavi slip”.
Kada se sve sabere i oduzme, nema sumnje – Šansona ide dalje. Ima što reći i ponovno se potvrdila da je festival svih festivala te da je najjača kada se pomisli da je ostala bez daha.

Iz kategorije: Vijesti