Datum objave: 18. Kolovoz 2022

STO GODINA TURIZMA U ZLARINU / Večeras središnja svečanost ispred Hrvatskog centra koralja, Zlarinjanima čestitao obljetnicu gradonačelnik Burić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pred Kućom Šare Hrvatskog centra koralja na Zlarinu večeras će biti održana manifestacija kojom se obilježava 100 godina turizma na otoku.

U Zlariu je 1922.g. osnovano „Društvo za poljepšavanje i promet strancima“, nakon čega je uslijedio niz turističkih aktivnosti koje su obilježile budući razvoj otoka. Od prvih vila i pansiona, izleta brodom, taverni i restorana, gradnje hotela, kupališta, tiskanja turističkih brošura i razglednica te organizacije zabavnih manifestacija, tijekom 100 godina Zlarin, odnosno zlarinski turizam, doživio je i preživio brojne promjene.

Zlarinjani su uspjeli sačuvati običaje i bogatu kulturnu baštinu te i danas kroz brojna društva i organizacije rade na napretku i obogaćivanju otoka.

Večerašnju manifestaciju organizira TZ Zlarin, a uz prigodni umjetnički program bit će dodijeljene zahvalnice svima koji su pridonijeli razvoju zlarinskog turizma u područjima kulture, umjetnosti, gastronomije i sveukupne turističke ponude.

Priznanja će se dodijeliti i posthumno u spomen na kulturnu i materijalnu baštinu te razvoj otoka.

U povodu ove značajne obljetnice prigodne riječi uputio je gradonačelnik Željko Burić.

Svim Zlarinjanima, a osobito onima čija je djelatnost vezana uz turizam čestitam na kontinuitetu i kvaliteti turističke ponude koju ste uspjeli izgraditi.

Stanovnicima diljem naše domovine, također i inozemnim gostima Zlarin je pojam mira, ugode, prirodnih ljepota, kulture, tradicije i gostoljubivih domaćina. Na tom tragu vam želimo uspjeh i u narednih 100 godina, a vjerujemo da će i nove investicije kao što je Hrvatski centar koralja pridonijeti da se i Zlarin i koraljarstvo po kojemu je poseban, još bolje pozicionira na karti hrvatskih bisera“, poručio je gradonačelnik.

Podsjetimo, u ovoj godini obilježava se i sto godina od rođenja jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesne Parun, kojoj je Zlarin bio trajna inspiracija za umjetničko stvaranje, a ona njegov najveći promotor.

 

Iz kategorije: Vijesti