Datum objave: 18. Kolovoz 2022

SESA / Hrvatska, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija zajednički osvajaju svemir. Osnovali su Svemirsku asocijaciju Jugoistočne Europe SESA.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija udružile su se u zajedničkom projektu osvajanja svemira. Osnovali su Svemirsku asocijaciju Jugoistočne Europe SESA – South-East European Space Association s ciljem da udruženim znanjima razvijaju svemirske tehnologije i uključe se u strateško pozicioniranje Europe kao ključnog sudionika u osvajanju i korištenju svemira. SESA je osnovana na poticaj Europske unije kao dio projekta poticanja regionalne suradnje na svim područjima djelatnosti među kojima je prioritetan razvoj svih tehnologija, pa tako i onih svemirskih.
Ovu asocijaciju čine CERIT - Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Bosne i Hercegovine, CSPD - Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Srbije, Montenegro space Research iz Vcrne Gore i Adriatic Aerospace Association iz Hrvatske te NAVIA - Centar za inovacije i tehnološki razvoj Makedonije. Osnivači SESA-a shvatili su da zemlje Jugoistočne Europe jako zaostaju u razvoju svemirske tehnologije te da njihova razjedinjenost usporava pa i onemogućava hvatanje koraka s europskim mi svjetskim svemirskim postignućima.  Cilj SESA-e je, naglašava se, razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa za zajedničko opće dobro.

Osnivanja SESA-e imalo je pozitivan međunarodni odjek, a prva ga je podržala Indija koja će u sklopu proslave 75 godina svoje neovisnosti lansirati u svemir 75 satelita od kojih je jedan dodijelila SESA-i. Taj će satelit kada krajem godine bude lansiran iz svemira slati poruku zajedništva i suradnji zemalja Jugoistočne Europe na svemirskim projektima, nosit će logo SESA-e, komunicirat će s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Zemlje članice SESA-e biti će pokrivena zemaljskim stanicama koje će biti na raspolaganju i drugim zemljama.

Svaka od sudionica SESA-e ima svoj razvojni program, koji donosi početni ulog u osmišljavanju budućih aktivnosti. Hrvatska je orijentirana je na razvoj satelitskog programa, raketnog elektromagnetskog pogona i umjetne inteligencije te međunarodnu i regionalnu suradnju i obrazovanje mladih. Republike Hrvatske na međunarodnom planu želi se etablirati kao države koja razvija svemirske tehnologije, kroz programe edukacije mladih.

Iz kategorije: Vijesti