Datum objave: 18. Kolovoz 2022

Zbog rasističkih i ispada publike prekinuta utakmica „Zadar” – „Šibenik”. Huligani pred igrača „Šibenik” Marcosa Minu, bacili bananu i oponašali majmuna.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog rasističkog ispada huligana, bacanja banane pred nogometaša Marcosa Minu i oponašanja majmuna, prekinuta je prijateljska nogometna utakmica HNK „Zadar” – HNK „Šibenik” koja se igrala na zadarskim Stanovima.
Tijekom utakmice na kojoj se HNK „Šibenik” pripremao za predstojeće utakmice u 1. HNL, grupa mladića bez navijačkih obilježja
provocirala je igrače „Šibenika”, ali i neke igrače „Zadra”, a u jednom su trenutku bacili bananu pred igrača „Šibenika”, Kolumbijca Marcosa Minu i počeli hukali odnosno glasati se kao majmuni. Potom su bacili neki predmet na travnjak i pobjegli. Zbog ovog rasističkog ispada sudac je u 65. minuti prekinuo utakmicu.
Oba kluba, i „Zadar” i „Šibenik” osudila su ovaj rasistički ispad.
-Neshvatljivo je da se takve stvari događaju u 21. stoljeću. Treba rasizam najoštrije osuditi, nema mu mjesta na stadionima, niti igdje drugdje. Sudačka odluka da zbog toga prekine utakmicu potpuno je ispravna. Žao mi je što je do toga došlo. Nemamo apsolutno nikakvih prigovora na igrače „Zadra” i njihov klub – izjavio je sportski direktor „Šibenika” Dario Dabac.
Nakon sramotnih scena i rasističkog ispada priopćenjem se oglasila predsjednica Uprave HNK Šibenik Marina Jurić:
-Dana 17.
kolovoza 2022. godine u Zadru je odigrana prijateljska utakmica između HNK „Zadar” i HNK „Šibenik” tijekom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledatelja.  Naime, od prve minute gledatelji koji su prisustvovali utakmici su započeli vrijeđati igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi izvikujući citiramo: “Matiću Srbine”. Nakon toga, uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK „Šibenika” Marcosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposlijetku staklene boce prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65. minuti odlukom sudaca. HNK „Šibenik”, i ja kao predsjednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama nogometnog stadiona HNK „Zadra”. Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21. stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65. minuti. Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje, te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja. Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije.Očekujemo hitno očitovanje uprave HNK „Zadar” o nemilim događajima na utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile. Također, nadamo se adekvatnoj reakciji Hrvatskog nogometnog saveza kao krovne nogometne organizacije, kao i reakciji nadležnih institucija.

A jutros su se oglasili i iz Hrvatske udruge "Nogometni sindikat", putem svog Facebooka:

"Zadar kao jedan od najvećih sportskih gradova koji je dao bezbroj vrhunskih sportaša, grad poznat po svojoj gostoljubivosti, nije zaslužio da mu neodgovorni pojedinci nanose štetu svojim ponašanjem i zato nas žalosti ovakvo ponašanje!Pokažimo rasizmu crveni karton!Show racism the red card", poručili su iz HUNS-a.

 

Iz kategorije: Vijesti