Datum objave: 09. Kolovoz 2022

KORISNO & POŠTENO / „Sunce Vinkovaca”, hrvatsko jestivo ulje s malim, ali korisnim i poštenim štednim & antiinflacijskim dodatkom na boci.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jestivo ulje u Hrvatskoj, ali i širom svijeta dramatično je poskupjelo zbog rasta cijena goriva te, uzročno-posljedično, i rata u Ukrajini. Cijene su toliko porasle da mnoge obitelji moraju drastično reducirati potrošnju i brižno paziti na svaku dragocjenu kap. Štedljivo izlijevanje ulja iz sveprisutnih plastičnih boca nije jednostavno pa se uz svu pažnju izlije više nego što se želi, u pravilu puno više nego što je potrebno. Domaćice i kuhari znaju o čemu je riječ i pokušavaju tom problemu doskočiti na razne načine, ali nekih zgodnih, praktičnih rješenja nema.
Zato sada kada je jestivo ulje postalo doslovno dragocjenost pažnju i pohvale zaslužuje mali skromni, jedva primjetni štedni i antiinflacijski detalj na bocama ulja Tvornice ulja Vinkovci. Riječ je o ulju „Sunce Vinkovaca”, barem u Dalmaciji novom hrvatskom proizvodu s nešto povoljnijom cijenom od konkurencije. Taj pametni, korisni i pošteni detalj otkriva se kada se boce skine standardni zaštitni poklopac. Tada se umjesto uobičajenog otvora s plastičnim dodatkom koji bi trebao olakšati doziranje ulja, ali uopće ne funkcionira, na vinkovačkoj boci ukaže drugi poklopac s  prorezom koji je s jedne strane širi i omogućava veći protok ulja, a s druge je strane toliko uzak da ulje teče u finom tankom mlazu. Taj mali dodatak zaslužuje pohvale, a puno govori i o poštenom odnosu Tvornice ulja Vinkovci prema potrošačima i općenito njenom društveno odgovornom ponašanju.

Uz ulje „Sunce Vinkovaca” vezan je još jedan važan podatak koji se ne vidi na bocama, a ni ne reklamira se dovoljno. Naime ta tvornica uz ulje „Sunce Vinkovaca”, nerafinirano suncokretovo ulje koje za razliku od industrijskih ulja koja se dobivaju kemijskim postupcima i moraju proći rafiniranje da bi bila jestiva, dobiva postupkom hladnog prešanja, proizvodi i pelet od suncokretovih ljuskica – izvrsni ogrjev koji ne zagađuje okoliš i pri sagorijevanju ne proizvodi nikakve štetne plinove.

Iz kategorije: Vijesti