Datum objave: 02. Kolovoz 2022

IGNORIRANJE / Župan Jelić ne reagira na ukidanje autobusne linije Knin - Šibenik, a znao je što će se dogoditi jer Autotransportu smanjuje subvencije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko – kninski župan Marko Jelić  još nije javno reagirao zbog ukidanja autobusne linije   Šibenik- Drniš- Knin i prometne izolacije Knina i Drniša. Naš novinarski upit koji smo mu s tim u vezi poslali još jučer ujutro ignorira. Zanimalo nas je li znao da će se to dogoditi i što će poduzeti. Ne osjeća potrebu niti da o tome obavijesti javnost. Dok  negoduju stanovnici Knina i Drniša, priopćenja za javnost šalju njegovi politički oponenti, ŽO HDZ -a, ali i njegovi partneri na vlasti, ŽO SDP  on šuti i bavi se „puno važnijim pitanjima”. Jučer je obišao novootvorenu zalogajnicu na Šibenskom mostu, a danas je na Visovcu.

No čini se da je župan mogao znati što se sprema jer je u rebalansu proračuna koji mu nije prošao na prošloj sjednici Županijske skupštine predvidio čak oko 900 000 kuna manje za subvencioniranje autobusnih linija u Županiji. U prijedlogu jasno piše „Unutar Programa 1024 Promet, unutar Aktivnosti 1024-03 Sufinanciranje obavljanja županijskog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, izdaci za sufinanciranje cijene prijevoza smanjuju se za iznos od 905.000,00 kuna obzirom nisu ostvarene pretpostavke odnosno sklopljeni ugovori o javnoj usluzi sukladno Uredbi (EZ) br. 1370/2007 kao temelj za sufinanciranje”. Ako nema subvencioniranja nema ni nerentabilne linije. No župan se za razliku od Kninjana ili Drnišana kojima je ona bitna za neke vitalne stvari, poput odlaska liječniku, ne vozi tom autobusnom linijom. On se vozi službenim automobilom o našem trošku!
Podsjećamo, ukidanje te autobusne linije ŽO SDP -a je jučer nazvao skandaloznih potezom   
„SDP se u svom predizbornom programu zalagao da svaka osoba mora imati adekvatni pristup doktoru isto kao što svako dijete mora imati adekvatan pristup pohađanju škole.
Pozivamo župana Šibensko-kninske županije, koji je i sam iz Knina, da se pod hitno pozabavi ovim problemom te nađe rješenje za naše sugrađane.
SDP će za idući proračun Šibensko-kninske županije dati prijedlog izrade Prometne strategije Šibensko-kninske županije- poručili su iz županijskog SDP-a”, priopćili su. 
Reagirao je i Željko Burić, predsjednik ŽO HDZ -a. 
„Od danas više ne prometuje jedina autobusna linija Šibenik-Drniš-Knin. Ta dramatična i poražavajuća vijest po mnoge žitelje zagorskog dijela Županije šibensko-kninske izazvala je začuđujuće ‘mlaku’ i neprimjerenu reakciju aktualne županijske vlasti. Uvažavajući ATP-ove argumente o financijskoj neisplativosti linije, a zaboravljajući pri tom sve one koji o njoj prometno ovise, pa i svoje sugrađane Kninjane, župan Marko Jelić tek sliježe ramenima obećavajući završetak projekta  javnog linijskog prijevoza putnika na podruju Šibensko-kninske županije.
Dokumenti su, navodno, pred završetkom. Pri tom javnosti ne otkriva kako je taj isti projekt već zaživio u županijama čija je vlast, umjesto bavljenja sama sobom, prionula pripremi dokumentacije i na vrijeme zaključila tu priču. U Zagrebačkoj županiji su s autoprijevoznicima, primjerice, već odavno potpisani ugovori vrijedni 90 milijuna kuna, dok je Koprivničko-križevačka županija za isti projekt od države povukla 16,5 milijuna kuna i s dodatnih 5,5 milijuna kuna vlastitog novca osigurala 79 autobusnih linija potpisavši ugovor s četiri prijevoznika.
No, možda to župan Jelić i ne zna. Možda smatra da politička odgovornost za opstanak manjih ruralnih sredina kojima prijeti demografska katastrofa, između ostaloga i ukidanjem autobusne linije poput ove Šibenik-Drniš-Knin ne uključuje njegovu akademsku razinu', piše u njegovom  priopćenju.
Iz kategorije: Vijesti