Datum objave: 29. Srpanj 2022

Makedonski kardiokirurg Saško Jovev posjetio Pivovaru 022 koja mu je posvetila pivo HERTZ nakon što je izveo prvu uspješnu transplantaciju srca u Makedoniji.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prof. dr. Saško Jovev, po majci Šibenčanin, koji je predvodio tim liječnika koji je izveo prvu uspješnu transplantaciju srca u Makedoniji, posjetio je šibensku Pivovaru 022 koja mu je tim povodom posvetila pivo i nazvala ga HERZ. Pivo posvećeno makedonskom kardiokirurgu Sašku Jovevu prvo je spomen craft pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca te prijateljskim odnosima dvaju zemalja. Pivo HERTZ predstavljeno je javnosti u Šibeniku na spektakularnoj promociji prije dvije godine, ali do sada nije bilo prilike da dr. Jovev posjeti Šibenik, grad kojem pripada po majci i pivovaru čije ga je pivo oduševilo, a u Makedoniji je bilo prvorazredna senzacija. Spomen pivo HERTZ koje promiče zdravlje i plemenitost donorstva te prijateljstvo Hrvatske i Makedonije kreirali su Vedran i Luka Škugor, vlasnici šibenske Pivovare 022 i Dimitar Jovanovski iz Skopja, jedan od vlasnika Pivovare Hotch Potch sa sjedištem u Zagrebu.

O PIVU HERZ
Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitim pivovarama. Pivovara 022 afirmirala se svojim unikatnim pivama s pričom i to "1066.", posvećeno prvom spomenu imena Šibenika u pisanim dokumentima, "83:82" posvećeno povijesnoj košarkaškoj utakmici "Šibenka" : "Bosna" i oduzimanju titule državnog prvaka KK "Šibenka" te "1646.", posvećeno izgradnji šibenskih tvrđava. Riječ je o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima. S druge strane, eksperimentalna gypsy Pivovara Hotch Potch, njeguje drukčije stilove i afirmirala se s svojim prvim uratkom neobičnim Juicy Pale Ale pivom "Little Gnomes' Hats"nakon čega su nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu neobičnim pivskim uratcima dodavanjem voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i slično kako bi napravili nešto totalno drugačije. Hotch Potch pivsku listu, uz navedeni „Gnom“, čine „Bad Drummer“ Milk stout, „Sourovska“ Pastry Sour, „Mrs. Millers Passion“ fruit Neipa i „Hoppykumulus“ Hazy Ipa.

Pivovare "022" i "Hotch Potch" su na ideju o kolaboraciji na kreiranju zajedničkog piva, koje će na poseban način povezati Hrvatsku i Makedoniju, došle početkom ove godine no u svibnju, nakon vijesti da je voditelj liječničkog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca u Makedoniji bio prof. dr. Saško Jovev, po majci Sinevi Ilijaš, Šibenčanin, a po ocu Orceu Jovevu, Makednonac, odlučeno je da u čast tog uspjeha plod njihove suradnje bude prvo šibensko - makedonsko pivo te da to bude njihov doprinos poticanju i afirmaciji donorstva u Makedoniji koje je u Hrvatskoj pa tako i u Šibeniku već jako dobro prihvaćeno.

"Herz", prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca, lagano je, pitko i svježe, a razlikuje se od stila obiju pivovara. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu.

Iz kategorije: Vijesti