Datum objave: 28. Srpanj 2022

SVETI KRISTOFOR / Blagdan sveca kojeg vjernički puk zaziva u pomoć prigodom prirodnih katastrofa i bolesti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik i Šibenska biskupija proslavili su blagdan svog drugog nebeskog zaštitnik svetog Kristofora. Tradicionalno tim je povodom u katedrali sv. Jakova otvoren relikvijar sa svečevim moćima na štovanje vjernicima. Relikvijar u kojem se čuva neraspadnuta noga svetog Kristofora otvorio je don Krešimir Mateša, a moćima sveca kojeg vjernički puk zaziva u pomoć prigodom prirodnih katastrofa i bolesti, poklonili su se mnogi Šibenčani. Šibenik ovog sveca štuju od 1484. godine, kada je njegove relikvije iz Konstantinopola preko Krfa, u Šibenik donio ondašnji šibenski biskup Luka Tolentić s nakanom da ih daruje rodnoj Korčuli. Međutim, pod pritiskom Šibenčana moći su morale ostati u šibenskoj katedrali te od tada traje njegovo štovanjhe kao, uz svetog Mihovila, drugog nebeskog zaštitnika Šibenika i Šibenske biskupije.

Sveti Kristofor (Kanaan, ? - Samosoko251.), svetac i mučenik ubijen za vrijeme progona cara Decija. Prema Zlatnoj legendi rodio se u Kanaanu (Palestina) u 3. stoljeću, te je bio čovjek divovskog rasta i snage, a tražio je najmoćnijeg čovjeka na Zemlji da mu služi. Prvi njegov gospodar, kralj, brzo je otpao jer je Reporb (ime prije krštenja) otkrio da se boji Sotone, pa ga ostavi kako bi služio Đavlu. Od njega je pak otišao kad je vidio da drhti pred križem i spomenom Isusa Krista. U svojim lutanjima namjerio se na pustinjaka, koji ga je podučio kršćanstvu i preobratio. On ga je nagovorio da prenosi preko rijeke stare, nemoćne i putnike. Jedne noći probudilo ga je dijete koje ga je zamolilo da ga prenese preko rijeke. Tada je podigao dijete na ramena i zagazio u rijeku. Sa svakim korakom koji je činio, dijete je postajalo sve teže i teže, a voda sve nemirnija, pa je Reprob na pola puta pomislio da će se i on i dijete utopiti. Prema toj legendi, on je prenio preko rijeke dječaka Isusa. Isus ga je tada pokrstio vodom iz te rijeke. Nakon toga je odlučio napustiti službu prenošenja ljudi na rijeci i posvetiti se potpuno širenju kršćanske vjere.

O njemu se malo zna, ali izvjesno je da je umro kao mučenik oko 251. na grčkom otoku Samosu. Odrubljena mu je glava jer nije htio žrtvovati poganskim bogovima. Spomendan mu je 25. srpnja. Ubraja se među 14 svetih pomoćnika, koje vjernički puk zaziva u pomoć prigodom raznih prirodnih katastrofa i bolesti.

Iz kategorije: Vijesti