Datum objave: 22. Srpanj 2022

SHEFORCE/ Jasna Grubišić, najbolja socijalna poduzetnica u 2021. godini, kojoj je posao s djecom poziv i užitak

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jasna Grubišić, osnivačica i vlasnica Dječjeg vrtića Sunce na Brodarici proglašena je nedavno najuspješnijom socijalnom poduzetnicom u Hrvatskoj u 2021. godini jer je u vrijeme korona krize, kada se puno toga zatvorilo, osnovala još jedan vrtić i to u Rogoznici koji pohađa više od 60 - tero djece, a otvorila je i nova radna mjesta. Jedna je od prvih u svoj vrtić uvela smjenski rad, terapiju igrom i muzikoterapiju zahvaljujući financiranju iz EU fondova koje je također u svojoj djelatnosti među prvima počela koristiti. Njezini su vrtići, to nije fraza zaista vrtići po mjeri djece i roditelja. Vrtić Sunce radi od ujutro do 21 sat, a roditelji dovode djecu kako im to odgovara s obzirom na radne obveze. Djeca imaju cjelovit obrazovno - odgojni program kao i oni koji idu u jutarnju smjenu. Zbog toga Jasna Grubišić voli reći da su oni svojevrsni generator demografskog razvoja Šibenika i njegove okolice. To im je uspjelo zato što su posredstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz EU socijalnog fonda 20219. godine bespovratno dobili oko 4,63 milijuna kuna i za taj, ali i za ostale obogaćene vrtićke programe te osigurali za djecu najsuvremeniju didaktičku opremu.

“U sklopu tog projekta uveli smo smjenski rad pa je vrtić otvoren svakog radnog dana do 21 sat što je znatno olakšalo život mnogim roditeljima koji rade u poslijepodnevnoj smjeni. Vrtić je opremljen suvremenom didaktičkom opremom te opremom za djecu s posebnim potrebama, i za one s teškoćama i za darovite. Djelatnici su prošli niz edukacija, uz ostalo stekli su znanja za rad s djecom u sportskom programu, za dramsko scenski rad, a uveli smo i terapiju igrom. Prošli su i edukaciju za senzornu integraciju djece, edukaciju za primjenu muzikoterapije u radu s osobama s razvojnim teškoćama, Uvod u Braingym, Ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji, a uveli smo i Montessori program. Naša djeca svih dobnih skupina kroz igru i zabavu uče dva strana jezika - engleski i talijanski i to je za roditelje bilo besplatno”, kaže Jasna Grubišić.
Ta mlada, poduzetna žena, majka dvoje djece, bila je predodređena da postane odgojiteljicom jer su DV Sunce osnovali njezini roditelji pa je bilo normalno da ide u svom daljnjem obrazovanju u tom smjeru. To je počelo kao obiteljski posao, a Jasna je vrlo brzo od tete, koja radi u vrtićkim skupinama ,postala poduzetnica. Od početka su, kaže ona, željeli imati vrtić koji neće biti neka otuđena zgrada već će sličiti obiteljskoj kući kako bi se djeca u njemu zaista osjetila kao da su doma.

Njezina se uspješna poduzetnička priča nastavlja jer je DV Sunce dobio novi EU projekt tako da smjenski rad ostaje.
“Drago mi je da nastavljamo sa smjenskim radom. Ovim projektom će se omogućiti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života produljenim radnim vremenom vrtića, stvaranju većih vrijednosti kroz razvoj posebnih programa, jačanju kapaciteta odgojitelja, stručnih suradnika i drugih zaposlenika na zadovoljstvo djece, roditelja naših zaposlenika i lokalne zajednice”, ističe Jasna Grubišić.
Ta iznad svega skromna i samozatajna socijalna poduzetnica kaže da je pokreće želja da djeca u njezinim vrtićima imaju što bolje uvjete za igru i učenje, a da roditelji budu bezbrižni dok su im djeca u vrtiću. “Mnogi se ujutro teško bude kada pomisle na odlazak na posao, a ja na svoj posao idem s radošću jer znam da će me dočekati vesela, dječja graja i mila dječja lica. Divno je sudjelovati u odrastanju tih budućih pametnih i sretnih odraslih ljudi”, zaključuje Jasna Grubišić. Poduzetništvo je samo po sebi izazovno, ali i zahtjevno posebno kada je u njegovom centru prvenstveno dobrobit najosjetljivije društvene skupine, a to su djeca.

 Serijal "SHE FORCE: Županijsko poduzetništvo sa ženskim likom" podržava Šibensko - kninska županija 

Video

Iz kategorije: Vijesti