Datum objave: 22. Srpanj 2022

I DANAS VRLO VRUĆE / Crveni alarm vrijedi samo za riječko područje, ostali su u narančastom pa tako i Šibenik i okolica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Crveni alarm, zbog toplinskog vala upaljen je danas samo za Rijeku i okolicu dok su drugi djelovi Hrvatske danas u narančastom. U Hrvatskoj će danas biti sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro mjestimice burin, lokalno na udare i jak, od sredine dana slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, ponegdje i više.

Meteorologinja Tea Blažević s N1 televizije javlja da je pretežno vedro jutros u većem dijelu zemlje, i pretoplo, 30 je već jutros izmjereno u Senju. U nastavku dana bit će vruće i vrlo vruće, temperature će rasti i do 38, 39. Razlozi su stabilna situacija, utjecaj anticiklone, ali i pomicanje vrućeg afričkog zraka sve istočnije.

Već danas bit će vrlo velika opasnost od toplinskog vala za riječko područje, a onda od sutra i na kontinentu. DHMZ je objavio da je upaljen crveni alarm za Rijeku i okolicu, dok je ostatak zemlje u žutome. Vrhunac toplinskog vala je u danima vikenda, kad će temperature lokalno biti oko 40. Pritom bi mogli biti premašeni i neki srpanjski rekordi.

"Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorava DHMZ.

Iz kategorije: Vijesti