Datum objave: 14. Srpanj 2022

IN MEMORIAM / Umro je Vladislav Mihelčić, poznati šibenski rocker, autor niza stručnih radova vezanih za zaštitu okoliša

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vladislav Mihelčić, diplomirani inženjer geologije koji je svojim stručnim radovima posljednjih dvadesetak godina ostavio traga na šibenskom području u znanstvenoj disciplini  zaštite okoliša, a krajem sedamdesetih  godina u glazbenom životu Šibenika kao poznati rocker i  gitarist prve postave grupe Tarkus, umro je danas nakon teške bolesti u 63. godini života. 

"Lado i ja smo bili susjedi. Ja sam živio u  Plavom neboderu, a on u  ležećem neboder prema Kožari. Tu je živo i Ante Krajačić.  Išli smo zajedno u Gimnaziju, družili smo se i razmjenjivali ploče. Tako smo osnovali bend Tarkus koji je bio  gimnazijski bend. Lado odnosno Vladislav je bio važna karika u tome. jer je bio u prvom postavu. Počeli smo vježbati, a onda je došao Branko Viljac i pozvao nas da nastupimo na Gitarijadi 1975. godine. Izveli smo tri pjesme, uz ostalo i jednu našu – I can see future in your eyes. To je bio jedini javni nastup Lade s nama. Kasnije ga je zamijenio Srđan Mitrović. Djelovali smo nekoliko godina. Naš prvi menadžer bio je Ivan Lambaša, a kasnije Zoran Škugor”, ispričao nam je šibenski glazbenik Siniša Smirčić.

Bio je diplomirani inženjer geologije koji je najveći  dio radnog vijeka proveo kao stručni voditelj Odsjeka stručnih poslova zaštite i očuvanja u NP Kornati. Posebno je bio angažiran oko problema  praćenja stanja, prevencije širenja i uklanjanja u zaštićenim područjima invazivnih alga roda Caulerpa. Radio je i i na jedinstvenom  projektu presađivanja morske trave posidonije u NP Kornati,  na mjestima gdje je nestala kao posljedica nekontroliranog sidrenja brodova. Livade posidonije nazivaju i plućima Kornata. Napisao je niz stručnih radova, surađivao je na znanstvenim projektima sa svojim bratom dr.sc Goranom Mihelčićem, a radio je i kartiranje šetnice u kanalu svetog Ante. Bio je i suradenik stručnog časopisa JU NP Krka "Buk". U svom šibenskom, rockerskom razdoblju zbog svog je izgleda  ponio i naziv šibenskog Jima Morrisona. Neka mu je laka zemlja!
Iz kategorije: Vijesti