Datum objave: 14. Srpanj 2022

AFERA SE ZAHUKTAVA / Slučaj Tonija Turčinova i korištenje službene kartice u austrijskom bordelu ispituju USKOK i PNUSKOK

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kako doznaje portal Telegram, USKOK u suradnji s PNUSKOK-om provodi izvide oko slučaja načelnika Općine Murter-Kornati, Tonija Turčinova. To im je nakon upita potvrdio glasnogovornik USKOK-a, Sergej Abramov.

Telegram se ranije obratio i Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, odakle su nam odgovorili da je USKOK nadležan u ovom slučaju jer bi se moglo raditi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako je Telegram jučer objavio načelnik Turčinov je u travnju 2019. otišao na službeni put u Austriju bez putnog naloga. No, u Klagenfurtu je s poslovne kartice potrošio 1560 eura u lokalnom bordelu La Cocotte. Sve je pokušao prikriti lažiranjem računa za hotelski smještaj o čemu smo izvijestili danas.

Putovao bez naloga, pritiskao podređene…

Iako nije imao putni nalog, po povratku u Općinu Turčinov je čak dobio i povrat putnih troškova. Kasnije je pak pritiskao djelatnike računovodstva da troškove s njegove poslovne kartice, nastale tijekom boravka u Klagenfurtu, knjiže pod opće troškove.

Uz to što su u općini zbog svega navedenog prekršili niz knjigovodstvenih propisa, odvjetniko Branko Šerić ranije nam je rekao kako iz djelovanja načelnika proizlazi sumnja da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave te zlouporabe položaja i ovlasti radi stjecanja imovinske koristi, pri čemu je i druge poticao na zlouporabu.

Telegram danas otkriva kako je načelnik lažirao račun za troškove u hotelu kako bi zataškao troškove bordela. Podsjetimo, Turčinov tvrdi da je s privatne kartice podmirio iznos noćenja u hotelu - 1560 eura. Dakle identičan iznos koji je sa službene kartice potrošio u bordelu. I time je pokušao opravdati "da nije bilo štete za proračun općine Murter". Kako bi to dokazao, Telegramu je poslao račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal, koji je navodno platio vlastitim novcem. Isti račun predao je i u svoju općinu, kao dokaz troškova. Nije, doduše, ponudio dokaz da je navodni račun doista podmirio vlastitim sredstvima.

Hotel: Mi ne izdajemo takve račune

Telegram se zbog toga obratio hotelu Schlosswirt Ebenthal. Poslali su im kopiju računa koju su dobili od načelnika Turčinova i zamolili da potvrde autentičnost. Djelatnik hotela Georg Alexander Bürger ubrzo je odgovorio kako oni taj račun nisu izdali.

Na računu kojim je načelnik pravdao svoje troškove, zajedno su navedeni noćenje za 12 osoba te velike količine hrane i vina, a hotel Schlosswirt Ebenthal to nikada ne radi. 

"Računi koje mi izdajemo su drugačiji", kazali su iz hotela. "Račune ne izdajemo na ovakvim dokumentima."

"Naš restoran i hotel sve račune ispostavljaju odvojeno. Noćenje s boravišnom pristojbom i VAT-om uvijek naplaćujemo odvojeno od hrane i pića", kazao je i dodao kako se, iako restoran i hotel posluju na istoj lokaciji i imaju zajednički web, radi o odvojenim uslužnim objektima.

Iz kategorije: Vijesti