Datum objave: 07. Srpanj 2022

Grad Šibenik pomaže Šibenskoj narodnoj glazbi. Gradonačelnik Burić: „Trend zatiranja svega što ima šibenski predznak, dio je znakovite poruke: zaustavimo razvoj Šibenika.”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Budući da je 6000 kuna, koliko će Šibenska narodna glazba dobiti iz proračuna Šibensko - kninske županije, nedostatno za bilo kakav ozbiljniji rad i djelovanje te kulturne institucije, Grad Šibenik će iz svog proračuna osigurati dodatna sredstva. Odlučeno je to na jutrošnjem kolegiju gradonačelnika Željka Burića i pročelnika gradskih odjela.
-
Šibenska narodna glazba, -kaže se u priopćenju kojeg je potpisao gradonačelnik Burić, -jedan je od simbola Šibenika, institucija koja je ime svog grada, njegov identitet i kulturnu baštinu još od davne 1848. godine ponosno predstavljala gdje god je došla, na mnogim međunarodnim i nacionalnim manifestacijama, festivalima i smotrama, ali i nastupima u svojoj kući, Šibeniku. Zbog toga će gradska uprava Grada Šibenika pronaći model financijske pomoći glazbarima kojima je ove godine Šibensko-kninska županijska iz svog proračuna udijeljeno svega 6000 kuna.
-Značaj i uloga Šibenske narodne glazbe svakom Šibenčaninu je dobro poznata. Usudio bih se kazati da je stvar opće kulture promišljati kako je Glazba, uz Pjevačko društvo „Kolo“, Međunarodni dječji festival i HNK u Šibeniku jedan od stupova
hrama šibenske kulture. Promicanjem čarolije umjetničke prakse u tom hramu osnažuje se ono najvrijednije što imamo – naš lokalni i nacionalni identitet, naslijeđe, baština i ljepota – kazao je gradonačelnik Burić te upozorio kako zakidanje Šibenske narodne glazbe za elementarne financijske potrebe nije, nažalost, izuzetak već pravilo ponašanja županijske vlasti u Šibensko-kninskoj županiji.
-Trend zatiranja svega što ističe šibenski predznak, bilo da je riječ o simbolima grada kao što je Šibenska narodna glazba ili konkretnim projektima kojima se pridonosi općem napretku županijskog središta, kao što je uređenje šibenske rive, dio je vrlo znakovite i prepoznatljive poruke koja glasi: zaustavimo razvoj Šibenika pod svaku cijenu, izbrišimo Županiju i svedimo se na atribut prolazne stanice. Spomenuo sam tek dva primjera, a ima ih na desetke. Unatoč svemu tome, Šibenik neće zaustaviti, niti će zatrti i poništiti njegove vrijednosti. Umjesto naših simbola i identiteta, idejni kreatori i provoditelji te politike otići će u ropotarnicu prošlosti -
kazao je zaključno gradonačelnik Burić.

 

Iz kategorije: Vijesti