Datum objave: 06. Srpanj 2022

SKANDAL / Povjerenstvo na čelu s Krešimirom Šakićem koje je imenovao na svoju ruku župan Jelić diskriminiralo Šibensku narodnu glazbu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Skandaloznu odluku po kojoj je ove godine iz proračuna Šibensko- kninske županije jednoj od glazbenih institucija i jednom od najstarijih glazbenih društava, zaštitnom znaku Šibenika, Šibenskoj narodnoj glazbi za redovne aktivnosti dodijeljeno samo 6 000 kuna što je čak 19 000 kuna manje nego lani pripremilo je Povjerenstvo za ocjenjivanje prijava pristiglih na Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi koje je nedavno osobno imenovao župan dr.sc. Marko Jelić, bez znanja svojih suradnika i partnera u koalicijskoj vlasti. Na njegovom čelu je mr.sc. Krešimir Šakić, još uvijek nesuđeni direktor TZ Šibensko – kninske županije koji se županu očito ne sviđa samo kao prvi čovjek te turističke zajednice pa je izjavio da će zbog njegovog imenovanja ići i na Upravni sud nego mu dodjeljuje i druge odgovorne zadaće koje baš i ne odgovaraju njegovom backgroundu.

Naime, osim što svira gitaru u bendu Lili GEE Šakić se baš nije isticao u kulturnom životu Šibenika i Županije ni na koji način pa je čudan njegov izbor na čelo tog povjerenstva. On je  po struci ekonomist i uglavnom je radio takve poslove. Članice tog Povjerenstva još su Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica šibenske glazbene škole pa čudi što je pristala na takav tretman Šibenske narodne glazbe te Lidija Savić, s izborne liste dr.sc. Marko Jelić i bivša načelnica Općine Kijevo koja s kulturom nema nikakve veze. U životopisu joj piše da je bila trgovkinja, a nakon toga djelatnica projekta ZAŽELI kninskog Crvenog križa. Kada se vidi struktura tog povjerenstva i to da samo jedna članica ima uvid u kulturni život županije onda takav tretman Šibenske narodne glazbe ni ne čudi jer da parafraziramo jednu izreku naših istočnih susjeda mogli bismo reći „što dijete zna što je Šibenska narodna glazba i koji je njezin značaj”.

 
„Sramim se toga što se dogodilo i takvog odnosa prema Šibenskoj narodnoj glazbi koja je jedna od najjačih institucija i brendova u Šibeniku. Ja kao podžupanica nisam imala pojma da je promijenjen sastav Povjerenstva niti tko je u njemu. Odluku je donio sam župan Jelić. Nije se konzultirao ni s nama kao partnerima u vlasti tako da sE zaista od svega ograđujemo”, izjavila nam je podžupanica Iris Ukić Kotarac. Župan Jelić je očito samo potpisao odluku o raspodjeli koju mu je serviralo Povjerenstvo koje je sam izabrao. 
 
 
 
Mario Paić, predsjednik ŠNG – a još se nije  oporavio od šoka koji je doživio kada je vidio koliko su malo novca dobili.
„Nije mi još jasno što se dogodilo. Mi smo predali program kao i svake godine u kojem smo nabrojali naše aktivnosti. Imamo redovne koncerte, ali i druge aktivnosti. Tu je i naša škola za djecu koja ima 20 polaznika. Za njih treba nabaviti instrumente koji vrijede od 6 000 do 100 000 kuna i platiti nastavnike. Možete zamisliti što nama znači tih 6 000 kuna”, izjavio nam je. Ostale slične udruge koje su u rangu ssa Šibenskom narodnom glazbom poput "Kola", Orguljaške ljetne škole ili Dalmatonske šansone dobili su  su isto ili nešto malo kuna više nego lani, a Gradski komorni orkestar dvostruko više nego lani, 10 000 kuna.
Neslužbeno doznajemo da Povjerenstvo nije bilo zadovoljno priloženim programom, ali nejasno je što je jedna takva institucija za koji se zna što je i što sve radi tijekom godine još trebala napisati.
Nisu dobro ove godine prošle i neke druge šibenske institucije. Tako je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić dobila samo 3 000 kuna, čak 7000 kuna manje nego lani i manje od nekih udruga za koje gotovo nitko nije čuo. Jedina šibenska galerija Krševan koja ima svake godine vrlo bogat program i Šibenski muzej dobili su po  5 000 kuna manje dok je, primjerice, iznos koji će dobiti kninski muzej ostao isti kao i lani. Prepolovljen je i iznos koji su do sada dobivali i KUD -u Koledišće iz Jezera koji radi vrlo kvalitetno, a ove godine su predvidjeli i nastup u Italiji. Neki su prošli puno bolje nego do sada pa je tako Šibenik Dance Festival dobio dvostruko više novca, jednako kao i Muzej betinske brodogradnje. Ove godine su se pojavile i neke nove udruge kao korisnici županijskih sredstava,a najviše ih je s kninskog područja. Inače, ove godine je za financiranje javnih potreba u kulturi predviđena jednaka suma novca kao i lani, 604 500 kuna. 
Iz kategorije: Vijesti