Datum objave: 29. Lipanj 2022

NOVI OBJEKTI ZA VISOKO OBRAZOVANJE/ Izrađen idejni projekt rekonstrukcije zgrada bivše vojarne "Ante Jonjić" , čeka se lokacijska dozvola

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Grad Šibenik priprema rekonstrukciju objekata u bivšoj vojarni „Ane Jonjića”, projekt koji je nazvao „Kampus Šibenik” no to zapravo neće biti kampus već će se ti stari objekti urediti za javne sadržaje i edukaciju, uglavnom na području turizma i ugostiteljstva. Idejni projekt izradio je  projektantski ured 25,4 mm d.o.o. iz Šibenika, a u tijeku je postupak ishođenja lokacijske dozvole. Bit će rekonstruirana četiri objekta i obnovljeni sportski sadržaji. U sklopu tog projekta konačno će se urediti i nogostup na cesti koja prelazi preko željezničke pruge u Mandalini do skretanja za Iskra brodogradilište na kojoj su danas pješaci izloženi pogibiji.
 U odgovoru koji smo na upit o tom projektu dobili iz gradske uprave stoji kako će ti sadržaji biti „dodatni infrastrukturni preduvjeti za daljnji razvoj visokog školstva u Šibeniku”. Predviđeno je uređenje multifunkcionalne dvorane koja će služiti za organizaciju različitih sadržaja poput predavanja, seminara, kongresa, sastanaka i sl.. Bit će izgrađei i  polivalentnog prostora u kojem će biti i prostor za izložbe,  polivalentno igralište za rukomet, košarku i odbojku te  nogostup, interne prometnice i uređen prostora za parkiranje. Posebno ističu da će biti sačuvano zelenilo koje krasi okoliš te bivše vojarne.
Marko Paić iz projektno ureda 24,5 mm pojasnio nam je da je predviđena rekonstrukcija četiri zgrade od kojih je jedna, glavna zaštićena kao kulturno dobro.
„Ta se zgrada nalazi u dobrom stanju i u njoj smo predvidjeli sadržaje za provođenje obrazovanja na području turizma i ugostiteljstva, učionice, i praktikume. U jednoj od zgrada predviđen je izložbeni prostor koji bi, recimo mogli koristiti mladi umjetnici. Bitno je naglasiti da će sve zgrade imati javnu, društvenu, a ne komercijalnu namjenu. Posebno smo se potrudili da zadržimo sve zelenilo u tom prostoru, a jedna od starih zidova zgrade bit  će zadržan kaomemorija na objekte koji će biti rekonstruirani”, ističe Paić.
Predviđen je široki nogostup za pješake, a u planu je i uređenje kružnog toga na završetku ceste koja prolazi ispred bivše vojarne odakle se skreće prema Policijskoj upravi s jedne i Mandalini s druge strane kojim bi se osigurao i primjereniji izlaz i ulaz u komunalnu luku Vrnaža.

Iz kategorije: Vijesti