Datum objave: 28. Lipanj 2022

KRENULA DRUGA FAZA PROJEKTA BATIŽELE / Izabrani konzultatnti i utvrđen hodogram aktivnosti do izbora investitora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi radni sastanak održali su danas dionici u projektu “Batižele” s nedavno izabranim konzultantima i utvrdili  što će sve poduzeti u naredna 36 tjedna nakon čega bi trebao biti izabran investitor ili više njih. To je druga faza provedbe tog razvojnog projekta.  Sudjelovali su predstavnici Grada Šibenika, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Europske banke za obnovu i razvoj, savjetodavni stručnjaci te  Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik uz domaćinstvo tvrtke Batižele d.o.o. Nakon toga  prezentirali su taj hodogram aktivnosti novinarima i gradskim vijećnicima. Nažalost oni nisu pokazali veliki interes za ovaj strateški šibenski i vladin projekt. Odazvali su se samo Rikard Marenzi i Branko Kronja s NL Stipe Petrina , Mario Kovač (DP) te HDZ -ova vijećnica  Šunjerga.

Svi govornici, dionici tog projekta koji je naznačen kao  jedan od glavnih strateških projekata hrvatske vlade istaknuli su da se neće rukovoditi prvenstveno komercijalnim interesima nego interesima građana i Grada Šibenika te da  taj novi dio Šibenika mora biti povezan s povijesnoj jezgrom i naslonjen an nju. Prema studiji koja je izrađena u prvoj fazi bit će to mix različitih sadržaja od rezidencijalnih do maloprodajnih, potom javni sadržaji poput škole i parkova te hoteli i drugi turistički sadržaji. Oni nisu “zabetonirani” već fleksibilni, a sve će konačno biti određeno donošenjem Urbanističkog plana uređenja, kako je istaknuo konzultant  Andrija Garofulić. 

 
“Naš angažman na ovom projektu potaknut je željom za pronalaskom najboljeg rješenja u interesu Grada Šibenika i svih dionika, pri čemu nastojimo osigurati da projekt bude privlačan investitorima koji bi svoj interes trebali pronaći u ulaganju u Šibenik i Hrvatsku“, istaknuo je.
 Za konzultantske usluge pripreme projekta Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja kreditira prvu i drugu fazu projekta Batižele  u lipnju je potpisala Ugovor s društvom Mazars Cinotti Consulting d.o.o. & partneri (Colliers Croatia, Slaughter and May i M&S Partners). 
 
Navedeni konzultantski tim, koji se danas predstavio javnosti, pružat će savjetodavnu podršku društvu Batižele d.o.o. u pripremi i provedbi  međunarodnog natječaja te u izboru najpovoljnije  ponude. 
 „Danas smo utvrdili komunikacijski protokol, obvezu mjesečnog izvješćivanja dionika o napretku projekta tijekom provedbe projekta pri čemu konzultanti trebaju izvršiti cjelokupan projektni zadatak, koji uključuje izradu potrebnih analiza, podršku u izradi natječajne dokumentacije, odabir najboljeg investitora te izradu partnerskog ugovora s odabranim investitorom“, kazala je direktorica Nina Kursar.
 Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako je riječ o prvorazrednoj destinaciji koja će definirati budućnost Šibenika.
„Nastavljamo izvrsnu suradnju s timom Ministarstva i EBRD-a te danas definiramo buduće korake u realizaciji ovog projekta. Želja Grada je da prostor Batižela bude nova gradska četvrt naslonjena na staru jezgru s brojnim sadržajima za  javne potrebe. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, na dobrobit svih naših sugrađana“, kazao je Burić.
 EBRD od prve faze podupire projekt Batižele pružajući usluge strateške podrške u pripremi Razvojne strategije i Akcijskog plana Batižele s prioritetima provedbe. Projekt Batižele prepoznat je kao jedan od vodećih projekata prenamjene brownfielda u Šibeniku i široj regiji, kazao je predstavnik te banke. 
 Mazars i konzorcij koji čine Colliers Croatia, MS Partners i Slaughter & May ponosni su što su dio ovog važnog projekta za Grad Šibenik i cijelu Hrvatsku. Konzorcij je mješavina jakih međunarodnih igrača koji su radili an projektima u Parizu i Tunisu te  lokalnih timova sa znanjem i stručnošću na lokalnom terenu.
 Hrvoje Zekanović objasnio je svoju ulogu I rad u tom timu:
“Moja je zadaća da svojim utjecajem lobiram za ovaj projekt i da pomognem da se on što prije ostvari. Drago mi je da je izabran vrhunski tim konzultanata”, kazao je. 
Vijećnika u Gradskom vijeću Grada Šibenika Rikarda Marenzija zanimalo je an koji način će se osigurati utjecaj građana Šibenika u provedbi tog projekta i zaštita njihovih interesa, a dobio je odgovor da će javnost biti obaviještena jednom mjesečno o svim poduzetim koracima, a da će građani moći dati svoje prijedloge i primjedbe u postupku donošenja Urbanističkog plana. 
 Sukladno utvrđenom hodogramu međunarodni javni natječaj za prikupljanje ponuda zainteresiranih  investitora trebao bi biti objavljen krajem 2022. godine, a potpisivanje konačnog partnerskog ugovora s odabranim investitorom očekuje se tijekom 2023. godine.
Iz kategorije: Vijesti