Datum objave: 27. Lipanj 2022

RIZIK OD SIROMAŠTVA / Grad Šibenik pobrinuo se da više od 800 djece slabog socijalnog statusa u osnovnim školama ima besplatnu marendu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik je među 17 gradova i županija kojemu je danas u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uručen ugovor o osiguravanju besplatne prehrane šibenskim osnovcima koji su u riziku od siromaštva.

Uz pomoć EU sredstava u idućoj školskoj godini u više od 200 osnovnih škola osigurat će se dnevni školski obrok za djecu u riziku od siromaštva, a Grad Šibenik je u tu svrhu za devet škola, kojima je osnivač, osigurao ukupno 999.081,83 kuna. Iz tog projekta će 850 djece iz šibenskih škola imati osiguranu besplatnu školsku prehranu. 

Sredstva koja su se do sada dodjeljivala preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), naredne godine će se izdvajati kroz Europski socijalni fond plus. Predviđena je alokacija od nešto više od 35 milijuna eura kako bi se navedena aktivnost nastavila financirati do 2027. godine.

Govoreći o djeci u riziku od siromaštva, ministar Piletić je istaknuo kako zasad imaju samo podatke iz 2020. kada je postotak takve djece pao na 16,8 posto, što je nešto niže od europskog prosjeka od 21 posto.

"Stopa siromaštva najveća je u slavonskim županijama zbog poznatih razloga, ali upravo zbog toga što djece u riziku od siromaštva ima na području čitave Hrvatske, pa i onim razvijenijim krajevima, cilj nam je da osnivači s područja čitave Hrvatske budu mogući korisnici sredstava u sljedećem programskom razdoblju", rekao je Piletić.

Ugovore je danas potpisalo sedam županija: Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska i 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska, Virovitica.

Iz kategorije: Vijesti