Datum objave: 20. Lipanj 2022

PREDSTAVLJANJE JAVNOSTI / Akvarel "Šibenik" nastao krajem 19. stoljeća stigao u zavičajnu zbirku šibenske knjižnice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Akvarel na papiru"Šibenik" , na kojem su u prvom planu pralje na mulu Krke, rad autrijskog slikara Richarda Juliusa Weixlgärtnera (Beč, 9. travnja 1849. – 6. kolovoza 1912.) postao je dio zavičajne zbirke šibenske gradske knjižnice, a danas je predstavljen javnosti.

Tu je sliku dimenzija 500 x 700 mm Knjižnica nedavno otkupila. Naslikana je oko 1880. godine. Na njoj su u prvom planu pralje na mulu Krka, u pozadini samostan sv. Frane, do njega bedemi na mjestu na kojem će biti ulaz u perivoj izgrađen koju godinu kasnije (1895.), i desno hotel Krka.

Ovo djelo za zanimljivo jer pokazuje određene prikaze samog grada kojih više nema i tako kulturološki obogaćuje povijesnu priču samog grada. Dobro je da se nalazi u zavičajnom fondu knjižnice koji će se tako obogatiti. Ovaj akvarel za zanimljiv i zato što je u fokusu pralja kod mula Krka, a u pozadini se vidi samostan sv. Frane i umjesto đardina bedemi nekadašnjeg zida. Kada se gleda faktografija te kada je koji dio grada izgrađen, dolazi se do zanimljivih preklapanja koja nam pomažu odrediti kada je umjetnik boravio u Šibeniku. S obzirom na to da nema zgrade Stare pošte, a postoji hotel Krka, nekako bi se moglo zaključiti da je ovdje boravio negdje između 1876. i do 1890. kada se počela graditi zgrada Stare pošte koje nema na slici. Ipak, đardin je izgrađen 1895., a njega na slici nema pa neke može to malo zbuniti i zaintrigirati”, kazala je na predstavljanju te slike Ana Petković Basletić, viša kustosica u Kabinetu grafike HAZU.

Weixlgärtner je diplomirao 1867. na Likovnoj akademiji u Beču. Potpisivao se, skraćujući prezime, kao Richard Weix. Djela mu se nalaze u Muzeju grada Beča.

Osim Šibenika, u Hrvatskoj je Weix slikao i Veli Lošinj, Krk, Opatiju, Rab, Split, Lokrum, Lapad i Dubrovnik.

Iz kategorije: Vijesti