Datum objave: 15. Lipanj 2022

RAVNATELJICA ŠIBENSKE GLAZBENE ŠKOLE: Na dodjeli Oskara znanja 2022. diskriminirani učenici glazbenih i drugih umjetničkih škola

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Među više od 300 dobitnika Oskara znanja ove godine u Hrvatskoj, koji  se dodjeluje učenicima osnovnih i srednjih škola prvacima na međunaordnim i državnim natjecanjima, samo je njih šestero iz Šibensko – kninske županije i to dvoje osnovaca - Ante Čvorak, koja polazi Glazbenu školu Ivana Lukačića u Šibenik i svira violončelo te  mali Andrija Cukrov koji je dobio Oskara za natjecanja u violini, a od srednjoškolaca  Lovre Radačić, polaznik Tehničke škole koji je nagrađen za rezultate na natjecanju u engleskom jeziki, Petra Grubišić, učenica 2. razred šibenske gimnazije za natjecanje u matematici, flautistica Katarina Žaja i violončelist Lovre Tunković, polaznici srednje glazbene škole u Šibeniku. Dakle većina nagrađenih je upravo iz glazbene škole.

Međutim, upravo su polaznici glazbenih i plesnih škola kod dodjele Oskara znanja diskriminirani i potcjenjeni, kako je i javno upozorila Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.

Ponedjeljak je bio dan rezerviran za državne prvake osnovnoškolce. Od ukupno 180 njih navedenih u tablici na stranicama AZOO-a, njih 86 državni su prvaci raznih disciplina glazbe i plesa. Bilo bi ih nešto manje da je Agencija bolje poznavala propozicije umjetničkih natjecanja po kojima se recimo u komornim sastavima u II. kategoriji natječu srednjoškolci, a solističke kategorije određene su dobnim uzrastom natjecatelja, a ne razredom osnovne (općeobrazovne) škole koju pohađa. Na sramotu organizatora i veliko razočaranje malih velikih umjetnika koju su samo za ovu priliku došli iz cijele Hrvatske, a za razliku od njihovih kolega iz ne-umjetničkih predmeta koji su svi bili pojedinačno imenovani te na kraju skupine predmeta pozvani da ustanu i da ih se pozdravi pljeskom, 86 (ili nešto malo manje) plesača i instrumentalista nisu bili niti prozvani imenom ni disciplinom u kojoj su osvojili Oskara znanja, ni pozvani da ustanu niti se pozvalo na pljesak. Ova djeca na taj su način diskriminirana i naočigled svih stavljena u drugi plan. Izgleda da ipak treba uporno isticati da ovi učenici, zaista ono najbolje što hrvatsko školstvo ima, pohađaju DVIJE škole paralelno. Dakle, nisu prvaci države u jednom od svojih predmeta, nego pohađaju dva potpuno različita obrazovna programa. To su sati, mjeseci i godine vježbanja, pohađanja nastave, velikih financijskih, vremenskih i društvenih odricanja”, upozorava Ruža Raguž Cukrov.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je organizator dodjele Oskara znanja prepotentno odgovaraju da ta djeca nisu marginaizirirana jer da su imali priliku nastupit na svečanosti dodjele i tako se pokazati.

Ruža Raguž Cukrov stoga dobro primjećuje kada kaže da su „mladi umjetnici na toj reviji imali isključivo funkciju zabavljača jer bez njih današnja predstava, kao uostalom bilo kakvo drugo događanje koje uvijek prati pjesma, ples i umjetnost, ne bi bila prilična.

Za svoja postignuća ova djeca još nisu dobila diplome s natjecanja dok su natjecatelji iz općeobrazovnih predmeta svoje diplome mogli otisnuti u novoj aplikaciji za natjecanja.

Ružna je to poruka koju su učenicima glazbenih i plesnih škola poslali oni koji o njima najviše trebaju brinuti – Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske”, zaključuje ravnateljica šibenske glazbene škole.

FOTO: Info Vodice

Iz kategorije: Vijesti