Datum objave: 14. Lipanj 2022

KONAČNO STIGLA PROTEZA ZA STOPALO / Karmen Herceg, nakon više od dva mjeseca, dobila novu protezu, najvaljuje nastavak borbe za prava invalida

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon malo više od 2 mjeseca šibenska modna kreatorica Karmen Herceg, 100 postotni invalid konačno je dobila protezu, za stopalo.„Neću nabrajati kako mi je život izgledao proteklih 2 mjeseca.... Neki oko mene imaju toliki PTSP zbog opetovanih peripetija s mojom ortopedskom protezom, da me u strahu pitaju hoću li je odmah danas nositi? A ne, najbolje da ću ju čuvati u ormaru da se ne bi trošila. Nadam se, kao visoko aktivna osoba da će izdurati 2, a možda, mada ne vjerujem, 3 godine.”, napisala je na svom Facebook profilu.

Podsjećamo, Liječničko povjerenstvo HZZO a u Šibeniku isprva je odbilo njezin zahtjev da dobije novu protezu jer joj je stara pukla i nije je mogla upotrebljavati jer, kako su obrazložili proteza mora trajati tri godine, da im nije predala cjelokupnu dokumentaciju, a je,  te da je ona preaktivna i da je istrošila prije roka. Nakon medijskih objava i brze reakcije nadređenih u šibenskom HZZO -u  liječnička komisija je  promijenila mišljenje pa joj je odmah odobrena joj je nova proteza na koju je dugo čekala. 
Karmen Herceg ističe kako neće ni dalje posustati u borbi za svoja prava, a tako i prava ostalih tjelesnih invalida, bez obzira na birokratske začkoljice. 
 
„Obećavam da neću posustati u borbi za kvalitetna pomagala i odobravanje istih kad god nam trebaju, jer bude li opet problema, ponijeti ću je u ruci tamo gdje idem, povest ću novinare, povest ću odvjetnike i vas koji ste spremni se dignuti za pravdu. Neću više biti mirna i pristojna ni otići tek tako. Savjetujem svima kojima se neopravdano odbijaju pomagala bez koji ne mogu normalno funkcionirati i nužna su im za zdrav i kvalitetan život da to naprave. Možda i Veteranski centar sada duguje sudjelovati u ovakvim stvarima, Grad..ili ja jedina obavljam svoju dužnost?”, kaže Karmen Herceg. 
 Tu šibensku modnu dizajnericu svi znaju kao hrabru ženu koja unatoč svojim teškim tjelesnim hendikepima zrači optimizmom i živi normalno - dizajnira, kroji,  šije  pliva, šeta, druži se s prijateljima. Umjesto da se njezin primjer stalno ističe i motivira druge invalide. Birokracija bi očito najradije da miruje, da se ne miče iz kuće kako bi sačuvala protezu da slučajno ne bi potrošila do isteka zakonskog roka.
Iz kategorije: Vijesti