Datum objave: 13. Lipanj 2022

HDZ je najavio donošenje svog stranačkog etičkog kodeksa kojeg ima od 2003. godine: U HDZ-u neće biti mjesta ni za koga tko povrijedi kodeks.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

HDZ će, najavljeno je u deklaraciji nedavnog 19. Općeg sabora te stranke koji je održan u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, donijeti i vlastiti etički kodeks zato što ga zabrinjavaju pojave korupcije, nepotizma, nepoštenog pogodovanja, diskriminacije, nasilja, netolerancije, isključivosti, govora mržnje i drugog nedopustivog djelovanja u domaćoj politici.
Najava etičkog kodeksa najjače hrvatske političke stranke opterećene brojnim aferama i neetičkim ponašanjem niza svojih istaknutih članova kojima je povjerila obnašanje najodgovornijih državnih dužnosti, izazvala je veliku pozornost u hrvatskoj javnosti, posebice među građanima Hrvatske čija egzistencija neposredno ovisi upravo o djelovanju HDZ-a.
Vijest da će HDZ donijeti svoj etički kodeks naišla je u javnosti na oprečne reakcije u rasponu od podsmijeha i sarkastičnih komentara do odobravanja i podrške. No gotovo se posve zaboravilo ili je izmaklo pozornosti da HDZ svoj stranački kodeks ima još od
21. studenoga 2003. godine. U HDZ-ovom kodeksu kojeg je izradio odbor stranačkih autoriteta na čelu s Vladimirom Šeksom, a koji je usvojen 2003. godine stoji da članovi HDZ-a u obnašanju javne ili političke dužnosti ne smiju zloupotrebljavati povjerenu im javnu imovinu te da će se sankcionirati oni koji se ogriješe o ovaj Kodeks, jer nekažnjeni propusti izazivaju nove pogreške.
Sva stranačka tijela, piše u HDZ-ovom kodeksu iz 2003. godine, dužna su pratiti poštivanje Kodeksa i u okviru svojih ovlasti, te u skladu sa Statutom, pokretati i donositi stegovne mjere protiv onih koji se o Kodeks ogriješe. Stranka će zahtijevati ostavke, razrješenja, smjene i odgovornost pred zakonom izabranih ili imenovanih dužnosnika koji prekrše ovaj Kodeks, te javno objaviti dotične sankcije.
Posebno se naglašava da nitko nije izuzet od primjene načela ovoga Kodeksa. Koncem 2003. godine Središnji odbor HDZ-a donio je poseban stranački etički kodeks ponašanja, koji su izradili stranački autoriteti na čelu s Vladimirom Šeksom. Tadašnji predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader kazao je prigodom njegovog donošenja da u HDZ-u neće biti mjesta ni za koga tko povrijedi etički kodeks te će trenutačno biti izbačen iz stranke.
U preambuli etičkog kodeksa HDZ-a iz 2003. godine piše: Članovi Hrvatske demokratske zajednice u obnašanju javne ili političke dužnosti djeluju u svrhu općeg dobra, savjesno, odgovorno, predano i nekoristoljubivo, čime se potvrđuju vjerodostojnost i povjerenje, a isključuju sukobi osobnih i javnih interesa.

Osim toga etički kodeksom HDZ-a propisano je i ovo:

-HDZ, od svakog javnog dužnosnika zahtijeva moralni integritet kao sustav etičkih vrednota koje su stalne i ne dopuštaju kompromise čak i ako se životne okolnosti mijenjaju.
-Ponašanje članova i dužnosnika HDZ-a zasniva se na poštovanju zakona i integriteta pojedinca.
-Dužnosnik HDZ-a ne smije krivo prikazivati okolnosti i obmanjivati građane; ne smije zloupotrebljavati povjereni javnu imovinu i mora se ponašati časno prema svim osobama u javnoj i privatnoj komunikaciji.
-U odnosu prema građanima kao trajna obveza HDZ-a zahtijeva se: izbjegavanje prihvaćanja darova ili sličnih pogodnosti, kako je to uređeno Zakonom o sprečavanju sukoba interesa te sankcioniranje onih koji se ogriješe o kodeks, jer nekažnjeni propusti izazivaju nove pogreške.
-Nalaže uklanjanje svake mogućnosti ulaska u sukob interesa.Primanje i traženje darova i usluga protivno temeljnim načelima integriteta i stoga neprihvatljivo. Dužnosnici se moraju pridržavati Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.
-Sva stranačka tijela dužna su pratiti poštivanje kodeksa u okviru svojih ovlasti, te u skladu sa Statutom pokretati i donositi stegovne mjere protiv onih koji se o kodeks ogriješe. Stranka će zahtijevati ostavke, razrješenja, smjene i odgovornost pred zakonom izabranih ili imenovanih dužnosnika koji prekrše ovaj kodeks, te javno objaviti dotične sankcije. Nitko nije izuzet od primjene načela ovoga kodeksa.

Iz kategorije: Vijesti