Datum objave: 03. Lipanj 2022

OTVARA SE I TREĆA ŠIBENSKA TVRĐAVA / Večeras otvaranje tvrđave svetog Ivana samo za uzvanike, od sutra će je moći razgledati svi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svečano će večeras biti otvorena obnovljena tvrđave svetog Ivana samo za uzvanike,a od sutra u 9 sati dobrodošli su i svi građani. Cijeli lipanj građani Šibenika i svi posjetitelji moći će besplatno razgledati tu tvrđavu, a članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava u subotu navečer će imati priliku prisustvovali prvom događanju, koncertu grupe Pavel.

Gradonačelnik Željko Burić večeras će s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te ravnateljicom JU Tvrđava kulture Goranom Barišić Bačelić obići će područje tvrđave te prostore kampusa, gdje će se obratiti medijima.

 

Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Uz velike napore došli smo do cilja pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Davnim graditeljima u čast i slavu, a današnjim obnoviteljima na ponos, neka nam tvrđava sv. Ivana, kao i sve šibenske tvrđave, bude simbol poštivanja prošlosti na kojoj gradimo svoju budućnost“, kazao je gradonačelnik Željko Burić uoči večerašnje svečanosti.

Tijekom kompleksnih i višegodišnjih radova, obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave: sjeverni dio poznat kao 'Kliješta' i južni dio zvan 'Zvijezda' ukupne površine 18.657 metara četvornih. U području 'Kliješta' smješten je edukativni kampus s učionicama, prezentacijskim prostorima i suvremeno opremljenim spavaonicama. Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik.  Službeno je za sada objavljena smao fotografije novouređene tvrđave iz zraka, a građani su, prema reakcijama  na društvenim mrežama, zgroženi   time što sve izgleda kao čistina bez zelenila. Pitanje je zašto Grad Šibenik nije inzistirao na uklanjanju repetirora kada je već tvrđava uređena koji sada posebno “bode” oči.

 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti