Datum objave: 02. Lipanj 2022

DONOSI SE ŽUPANIJSKI PLAN RAZVOJA / Šibensko - kninska županija je po razvijenosti peta među priobalnim županijama, teži se boljem

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Plan razvoja Šibensko – kninske županije, kao najvažnija strateška podloga za realizaciju projekata cijele Županije  isvih gradova općina u  u narednom petogodišnjem razdoblju prihvatilo je danas Partnersko vijeće.

Plan stavlja naglasak na ravnomjeran, održivi i zeleni razvoj Šibensko-kninske županije te primjenu zelenih i digitalnih tehnologija u sektorima turizma, poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. 

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije je koordinirala cjelokupni proces izrade Plana razvoja u kojem je u svojstvu članova četiri radne skupine i Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije sudjelovalo više od 180 dionika, žitelja županije. Cijeli proces pratila je i  neovisna stručna organizacija - Ekonomski institut iz Zagreba koja je provela i zakonski obavezno prethodno vrednovanje dokumenta. 
Nakon što je Plan razvoja objavljen na javno savjetovanje tijekom kojeg su u razdoblju od 30 dana svoje komentare i sugestije mogli dostaviti svi zainteresirani žitelji županije, Partnersko vijeće ŠKŽ je ovaj strateški važan dokument danas i jednoglasno odobrilo te će isti biti predstavljen Županijskoj skupštini na konačno usvajanje.
Vrijednost projekta je 13,9 milijuna kuna te je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Odlukom župana Marka Jelića njegova zamjenica Iris Ukić Kotarac imenovana je za člana Odbora za vrednovanje.

“Osim ovog plana za narednih pet godina mene je kao raniju opozicijsku političarku zanimalo zatečeno stanje u županiji jer jedno su priče a drugo je realnost. Izrađena je SWOT analiza koja nam je dala pravo stanje stvari. Vesele me utvrđene snage prilike koje naša županija ima I trebamo to iskoristiti za njezin napredak, ali imamo jako puno posla”, kaže Iris Ukić Kotarac.
Šibensko – kninska županija je razvrstana u drugu od postojeće četiri)skupine po indeksu razvijenosti . Ispred Šibensko – kninske županije su Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija, kad gledamo županije koje se nalaze uz more.

Iz kategorije: Vijesti