Datum objave: 27. Svibanj 2022

UZ ROĐENDAN IVE BREŠANA / Vodice u kojima je rođen danas organizirale znanstveni skup o njemu, Šibenik u kojem je živio i stvarao ništa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedan od najvećih Šibenčana 20. stoljeća Ivo Brešan, književnik, slavist, dramatičar i scenarist rođen je na današnji dan, 27. svibnja 1936. godine u Vodicama, a najvećio di osvog života proveo je u Šibeniku u kojem su nastala i sva njegova poznata djela. Vodičani drugu godinu za radom na njegov rođendan održavaju znanstveni kolokvij „Dani Ive Brešana”, a danas su ugostili i njegovog sina Vinka.

Dramski pisac, prozaist i scenarist Ivo Brešan rođen je 27. svibnja u Vodicama te mu kroz ovaj program želimo odati počast u njegovom rodnom mjestu.Primarni cilj programa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkog opusa iz različitih perspektiva, od teatrološke i dramatološke, filmološke, književno teorijske, povijesne, sociološke, antropološke, lingvističke, kulturološke do svih drugih koje će doprinijeti temeljitijem razumijevanju i sagledavanju ovoga specifičnoga i vrijednoga opusa u obliku znanstvenog kolokvijaBrešan nesumnjivo zaslužuje znanstveni kolokvij, jer njegova je osoba iznimno zanimljiva u svojoj slojevitosti i svemu što je nudio. Želimo održati ime Ive Brešana kao predmet zanimanja, od istraživačkog, znanstvenog, akademskog, teatrološkog do dramatološkog i filmološkog. Koliko god ga neki voljeli, a neki ne, želja nam je da ovim skupom zajednički podupremo njegovu veličinu, obranu i temeljito istraživanje Brešanova opusa te potaknemo njegovu popularizaciju kod čitatelja i sugrađana”, kažu u Gradskoj knjižnici Vodice koja je organizirala taj skup. Lijepo i pohvalno od njih.

No nije lijepo što se ničeg sličnog nisu sjetili u Šibeniku, barem nekog događanja na njegov rođendan u Brešanovoj sobi koja je otvorena lani, na njegov rođendan u foajeu šibenskog kazališta. Svojedobno je Jakov Bilić, sadašnji ravnatelj HNK u Šibeniku najavljivao da će se u Šibeniku svake godine u povodu Brešanovog rođendana, krajem svibnja organizirati manifestacija „Brešanov svibanj”, ali ništa od toga.

Sjetimo se riječi Pere Mioča, hrvatskog kazališnog redatelaj, pisca i književnog prevoditelj sažetihu poruci da je „Hrvatska ostala Brešanov moralni, intelektualni pa i materijalni dužnik, te da mu taj dug nikada neće podmiriti današnji likovi iz Brešanovog „Hamleta u Mrduši Donjoj“ koji vladaju hrvatskom kulturom, politikom i duhovnošću, zazvonile su oštro i proročki. To se posebno odnosi na njegov Šibenik.

Ivo Brešan preminuo  je u 81. godini 3.siječnja 2017. godine u Zagrebu, ostavivši bogato naslijeđe hrvatskoj kulturi.

Program današnjeg događanja u Vodicama:
Program skupa:
10:00 – Uvodni pozdrav (Sanja Radin-Mačukat, mag.bib., ravnateljica Gradske knjižnice Vodice)
10:15 – Prigodno obraćanje Vinka Brešana
10:30 – Kritičko promišljanje na primjeru „Nečastivog na Filozofskom fakultetu“ (prof. dr. sc. Jure Zovko, Sveučilište u Zadru, Odjel za filozofiju)
11:00 – Predodžbe zavičaja u Brešanovim romanima (Što Brešanova pripovjedna proza „zna“ o Dalmaciji?) (izv. Prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić, Sveučilište u Zadru, Odjel za kroatistiku)
11:30 – Stanka za kavu
12:00 – Kratki kurs dugog propadanja iz pera Ive Brešan (doc. Dr. art. Nikola Nikša Eterović, Berlin)
12:30 – Brešanov Hamlet kao kritičar totalitarizma (dr.sc. Mate Penava, Sveučilište u Zadru, Odjel za filozofiju
13:00 – Plenarna rasprava i zatvaranje znanstvenog kolokvija.

Iz kategorije: Vijesti