Sidebar Menu

Datum objave: 19. Svi 2022

BRODOVI NA STRUJU / Hrvatska gradi električne putničke brodove. Plovit će i na prugama za šibenske otoke.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Brodarska tvrtka „Jadrolinija” kao nositelj projekta, pokrenula je postupak javne nabave za tri broda na električni pogon koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području. Novac za nabavu, odnosno gradnju električnog brodova osiguran je u sklopu proračuna Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Republike Hrvatske. Postupkom javne nabave traže se brodovi dugi do 55 metara sposobni primiti do 370 putnika Riječ je o brodovima do dužine od 55 metara s kapacitetom od najmanje 370 putnika, koji će biti opremljeni zelenim tehnologijama i pogonima s niskom emisijom stakleničkih plinova. To konkretno znači da će biti pogonjeni elektromotorima na baterije koje će se puniti u lukama zbog čega će u ovaj projekt već uključen HEP kao opskrbljivač strujom. Uz elektromotore brodovi će imati i dizel motore koji će im omogućavati da plove u slučaju lošeg vremena ili drugim situacijama kada će se električna energija za pogon morati proizvoditi na samom brodu.
Električni brodovi plovit će u sastavu flote putničkih brodova „Jadrolinije”, a održavat će pruge između Dubrovnika i Elafita, između Šibenika i okolnih otoka te Malog Lošinja, Unija, Suska, Srakana i Ilovika.
Električni brodovi zamijenit će
najstarije brodove u floti „Jadrolinije”Postira”, „Tijat” i „Premud
a”.
Prema planu električni brodovi će zaploviti 2024. godine.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.