Datum objave: 19. Svibanj 2022

ODRŽIVOST / Dožupanica Ukić Kotarac želi zainteresirati građane za komunalne fotonaponske elektrane bez upliva privatnih interesa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na inicijativu zamjenice župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, u petak 20. svibnja 2022. godine s početkom u 11.55 sati, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku  održat će se predavanje pod nazivom: "Kako osmisliti, pripremiti, realizirati i optimizirati projekt velike KOMUNALNE fotonaponske elektrane, bez poklanjanja tog vrijednog resursa privatnom investitoru - iskustva s otoka Krka".

Predavač je Vjeran Piršić, istaknuti eko-aktivist, koji će prezentirati svoja iskustva u provođenju ovog modela apostrofirajući važnost postizanja energetske samodostatnosti uz istovremenu zaštitu javnog prostora i javnog interesa. Ovim modelom dominantno vlasništvo elektrane bilo bi vlasništvo lokalne samouprave dok bi se građanima i (malom) gospodarstvu dala mogućnost ulaganja u gradnju elektrane uz garantirani prihod.

Cilj ovog predavanja jest da se jedinice lokalne samouprave, javnost i građani informiraju o mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije, u ovom slučaju fotonaponske elektrane, kroz institut javno-privatnog partnerstva, odnosno zadrugarstva. Zahvaljujemo Općini Kistanje i općinskom načelniku gospodinu Goranu Reljiću koji je prvi iskazao interes da se uključi u ovaj projekt. Pozivam  načelnike i gradonačelnike  da dođu na ovo predavanje te da svi skupa saznamo na koji način se može postići ravnoteža između javnog i privatnog interesa sve u odnosu na prostorni kapacitet lokalne, a time i regionalne samouprave (koji je ograničen), ali i sve veće potrebe za električnom energijom putem obnovljivih izvora”, poručuje zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

Udruga Eko Kvarner i zaklada Friedrich Ebert izdala je priručnik pod nazivom „ Moja energija, moja sloboda”  koji kratko i jednostavno objašnjava u deset koraka kako instalirati vlastitu fotonaponsku elektranu ( FNE ).

Samo je nebo granica, poručuje se u “uputama za djelovanje” misleći i doslovno, jer, kako navode autori priručnika, dok god ima sunca, ima i energije. I to održive, a Vjeran Piršič će na ovom predavanju govoriti o tome koji su to koraci koje morate učiniti ako se odlučite na vlastitu fotonaponsku elektranu i koliko je realno da u tome uspijete.

FOTO: Morski.hr

Iz kategorije: Vijesti