Datum objave: 17. Svibanj 2022

ŠIBENIK U AMERICI / Predstavnici "Jurja Dalmatinca" i Muzeja predstavljaju šibensku baštinu u New Yorkuu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, predsjednik Nikola Grubić,  njegove  članice Jolanda Krnić Zmijanović i Deana Karađole Radovčić i Marina Lambaša, viša kustosica  Muzeja grada Šibenika borave u New York u sklopu projekta "Šibenik - Kulturno nasljeđe kroz globalizaciju", za koji je novac dodijelilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Projekt je odobren na temelju Javnog poziva za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH koji se provodi, u skladu sa danim okolnostima, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u svijetu.

Izložbom Šibenik kroz stoljeća i panoima prezentirali su povijest grada i projekte Društva ( obnovu tvrđava, revitalizaciju gradske jezgre, Geonucleus i časopis Juraj) na proslavi Dana državnost i 30. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda koji je priredio Generalni konzulat RH u NY.

Izložbi su prisustvovali generalni konzul RH u New Yorku Nikica Kopačević i brojni djelatnici i uzvanici konzulata u izložbenom prostoru restorana Dubrovnik, a večer je uveličala klapa Astoria.

Istom izložbom su se Društvo i Muzej predstavili Hrvatskom centru sv. Nikole Tavelića nakon nedjeljne mise u crkvi sv. Ćirila i Metoda, na Manhattanu.

Na izložbi su se okupili župljani među kojima su i brojni Šibenčani koji žive u NY.

Tijekom boravka u New Yorku članovi Društva i predstavnica Muzeja posjetili su i sjedište UN-a gdje ih Ministar savjetnik Dijana Delaye, iz Stalne misija RH pri UN, upoznala sa načinom rada UN tijela.

Iz kategorije: Vijesti