Datum objave: 08. Svibanj 2022

SRETAN ROĐENDAN / Slavni i omiljeni „Zdenka” sirevi slave 125. rođendan. Kralj je bio i ostao „Zdenka” topljeni sir.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mliječna industrija „Zdenka” iz Velikih Zdenaca slavi 1925. rođendan, a s njom slave i njeni proslavljeni i omiljeni sirevi među kojima je kralj bio i ostao „Zdenka” topljeni sir. Portret šesnaestogodišnje djevojčice Zdenke, kćerke vlasnika „Zdenke” uokvirene potkovom i četverolisnom djetelinom simbolom napretka i dvostruke sreće, na okrugloj kutiji s trokutićima sira postala je jednim od najljepših i najuspješnijih znakova prepoznavanja nekog proizvoda na našim prostorima. Doslovno u Hrvatskoj, a i šire ne postoji kuća, ne postoji domaćinstvo u kojem se nije blagovao topljeni sir iz te čarobne okrugle kartonske kutije. Kutije „Zdenka” topljenog sira danas se čuvaju kao relikvije, a na kolekcionari za njih spremno plaćaju vrlo velike iznose.
Mliječna industrija u Velikim Zdencima osnovana je 1897. godine. Te godine je dobila i ime Zdenka, a od tada do danas Zdenkin osmijeh sjaji istim sjajem.
„Zdenki” treba čestitati njen veličanstveni rođendan i za sve lijepe uspomene koje s njom dijelimo velikim zalogajem toplog kruha namazanog trokutićem topljenog sira.

Iz kategorije: Vijesti