Datum objave: 05. Svibanj 2022

PRIČA O ŠIBENSKIM TVRĐAVAMA U MILANU / Gorana Barićič Bačelić na Triennalu govorila o uspješnom spoju baštine i turizma

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić sudjelovala je na milanskom Triennalu, jednoj od najprestižnijih svjetskih institucija posvećenih dizajnu, arhitekturi i suvremenoj kulturi, gdje je u sklopu predavanja „Hrvatska kroz business, kulturu i sport“ održala prezentaciju na temu „Šibenske tvrđave i kulturna renesansa grada“.

„Brojna mlada, studentska publika, ali i stariji članovi Hrvatske zajednice u Milanu koji se sjećaju jednog drukčijeg Šibenika, imali su priliku čuti o kulturnoj transformaciji grada i načinu na koji su naše obnovljene tvrđave, zajedno s Kućom umjetnosti Arsen, izmijenile svakodnevnicu. Taj proces, koji je započeo obnovom Tvrđave sv. Mihovila i sada traje već devet godina, zapravo nikad nije gotov jer se uvijek trudimo biti bolji, raditi što kvalitetnije i još više ulagati u ljude, infrastrukturu i kulturu čime obogaćujemo život kako Šibenika tako i gostiju koji nas posjećuju“, poručila je ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Gorana Barišić Bačelić je na Triennale otputovala na poziv Hrvatske zajednice u Milanu na čelu s predsjednicom Reom Karničić. Na  predavanju je sudjeloala  i najmoćnija žena hrvatskog businessa po izboru časopisa Lider, članica Uprave Atlantic grupe Lada Tedeschi  s izlaganjem pod nazivom „Uloga strategije na putu uspjeha“ , a na kraju je intervjuirala hrvatskog reprezentativca i igrača Intera Ivana Perišića.
Predavanje je održano u prestižnoj sali Agorà u čijem je projektiranju sudjelovao šibenski arhitekt milanske adrese i svjetskog glasa Davor Popović, a događaju su nazočili generalni konzul RH u Milanu dr.sc. Stjepan Ribić sa suprugom , generalni konzul BIH u Milanu Dragan Mihaljević, počasni konzul RH u Umbriji Leonardo Cenci, Predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković i mnogi drugi uzvanici iz milanskog javnog i kulturnog života.

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić izrazio je ponos zbog međunarodnog prepoznavanja uspješnog višegodišnjeg spajanja turizma i kulture u Šibeniku.

„O toj priči je najrelevantnija govoriti upravo Tvrđava kulture Šibenik na čelu s Goranom Barišić Bačelić. Šibenik se već niz godina, praktički od svečanog otvaranja revitalizirane obnove tvrđave sv. Mihovila, bazira na umrežavanju kulture i turizma, što posljedično ima implikacije u gospodarstvu i na ostalim poljima. Da je riječ o jednom kvalitetnom i dobro zamišljenom pravcu govori upravo i pozivnica da prezentiramo to naše znanje i iskustvo na jednom tako prestižnom međunarodnom događaju. Ponosan sam što je Šibenik među najboljima, mogu to slobodno tako reći“, poručio je šibenski gradonačelnik Burić.

Iz kategorije: Vijesti