Sidebar Menu

Datum objave: 05. Svi 2022

HRVATSKI EURO / Izabrano je novo rješenje hrvatskog eura. Tresla se brda rodilo se – ništa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Savjet Hrvatske narodne banke donio je na prijedlog Komisije za novac odluku o (ponovnom) odabiru najuspješnijega likovnog rješenja Hrvatskog reversa kovanice od jednog eura. Najboljim i najljepšim proglašen je motiv kune (lat. Mustelideae, iz porodice psolikih zvijeri) sa šahovnicom u pozadini. Time je okončan, nakon fijaska s gotovo identičnim rješenjem koje je bilo bazirano na fotografiji za koju nisu dobivena autorska prava, ponovljeni natječaj koji je Hrvatska narodna banka objavila 14. veljače 2022. Autori izabranoga najuspješnijeg „novog” likovnog rješenja su Jagor Šunde iz Makarske, David Čemeljić iz Zadra i Fran Zekan iz Zagreba. Jagor Šunde, navodi se u priopćenju HNB-a, autor je idejnog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja, a David Čemeljić i Fran Zekan koautori su izvedbenog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja. „Drugo mjesto” na ovom natječaju osvojili su proslavljeni hrvatski dizajner Borislav Ljubičić i autor izvedbenog rješenja Sven Ljubičić. 
Autori izabranog likovnog rješenja osvojili su nagradu od 70 000 kuna za idejno i 30 000 kuna za izvedbeno rješenje.
Hrvatska je tako nakon niza peripetija i goleme globalne sramote koju je napravila sama sebi dobila „svoju” kovanicu eura koja izgleda, mlako i nezanimljivo. Jednom riječju, tresla se brda, rodilo se – niš(ta).

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.