Datum objave: 04. Svibanj 2022

SANACIJA / Zbog neodgovornih građana Grad Šibenik i država moraju potrošiti oko milijun kuna za sanaciju tri divlja odlagališta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Počinje saniranje tri divlja deponija otpada na području Grada Šibenika za što su danas Ugovor o javnoj nabavi radova na uklanjanju otpada odbačenog u okoliš potpisali Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivica Svirčić, direktor tvrtke „Bemix“ d.o.o. iz Grebaštice, a nazočna je bila i Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.

Zbog ovoga sma istodobno radostan i tužan. Tužan sam što ovo uopće moramo raditi i ulagati novac u nešto što su skrivili neodgovorni građani koji bacaju otpad u okoliš, a zadovoljan sam zbog toga što će se nelegalno odloženi otpad koji nagrđuje ljepotu krajobraza, konačno ukloniti sa velikih površina na nekoliko lokacija. Poruka s ovog događaja je da nećemo odustati od čišćenja našeg grada i njegove okolice. Pri tome i dalje računamo na pomoć šibenskih volontera i članova Powerlifting kluba "Šibenik", osvjedočenih prijatelja prirode i našeg grada. Još jednom apeliram na savjest sugrađana i preporučujem da otpad zbrinjavaju tamo gdje mu je mjesto – na službenom odlagalištu", istaknuo je Burić.

 Riječ je, kako je pojasnila pročelnica, o radovima na sanaciji odlagališta otpada koji uključuju prikupljanje otpada odbačenog u okoliš na području Vrpolja (onečišćena površina je oko 800 četvornih metara), Jadrtovca (oko 3000 četvornih metara) i Danila Kraljice (oko 1000 četvornih metara), njegovom sortiranju i odvozu sa ilegalnih (divljih) na službeno odlagalište grada Šibenika „Bikarac“.

Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ovaj projekt u iznosu od 40 posto opravdanih troškova projekta, što iznosi nešto manje od 470 tisuća kuna s PDV-om. Ostatak se plaća iz proračuna Grada Šibenika. Iz proračuna grada Šibenika za tu će namjenu, a u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprečavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš biti izdvojeno oko 895 tisuća kuna a „Bemix“ će otpad ukloniti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao”, kazala je Madlena Roša Dulibić.

Da će pristupiti radovima na uklanjanju otpada čim „Bemix“ bude uveden u posao potvrdio je Ivica Svirčić, direktor te tvrtke uz napomenu kako će izvođač poštovati ugovorni rok i čišćenje nelegalnih odlagališta provesti u zadanom vremenskom razdoblju.

Gradonačelnik je iskoristio i ovu priliku da prozove neodgovorne građane koje ostavljaju i po gradu smeće izvan kontejnera ili pokraj podzemnih kontejnera bez da provuku karticu ne misleći o tome koliku štetu rade lokalnoj zajednici i založio s eza to da se takvi građani izlože javnom sramoćenju kao i oni koji ne plaćaju porez.

Iz kategorije: Vijesti