Datum objave: 04. Svibanj 2022

Obilježena 31. obljetnica podizanja hrvatske zastave u mornaričkom remontnom zavodu neprijateljske JNA „Velimir Škorpik” u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Željko Atlagić, djelatnik Iskra brodogradilišta Šibenik podigao je danas na jarbol hrvatsku zastavu u znak sjećanja na podvig radnikatadašnjeg Mornaričkog tehničkog zavoda Jugoslavenske narodne armije „Velimir Škorpik” izveden 4. svibnja 1991. godine. Tada se prvi puta nad jednim važnim objektom i uporištem Jugoslavenske narodne armije zaviorila hrvatska zastava. Radnici tadašnjeg Remonta učinili su to usprkos tomu što su bili okruženi naoružanim oficirima i vojnicima JNA te nazočnosti KOS-a. Podizanjem hrvatske zastave iskazali su svoje neslaganje s velikosrpskom agresijom na Hrvatsku i pretvaranjem JNA u srpsku osvajačku vojsku, ali i spremnost da brane svoju Domovinu.
1991. godine zastavu je podigao radnik Remonta Stipe Biluš. On je donio malu zastavu sa svog broda, no i ta mala zastava bila je u svom značenju
buđenja hrvatskog naroda i podrške stvaranju slobodne i neovisne hrvatske države, velika. Povod za pobunu zaposlenika Remonta, iskazivanje domoljublja i otpora velikosrpskoj agresiji bio je zločin u Borovu Selu gdje su četnici pod zaštitom JNA iz zasjede ubili 12 hrvatskih redarstvenika te ranili 30 redarstvenika i civila.
Čin radnika šibenskog MTRZ „Velimir Škorpik”, danas Iskra brodogradilišta Šibenik, imao je snažan odjek u cijeloj Hrvatskoj i mnogima je pokazao kako se brani Domovina, ali i dokazao da JNA koliko god moćna bila nije nepobjediva.

Iz kategorije: Vijesti