Datum objave: 02. Svibanj 2022

VRIJEDNA NAGRADA / Projekt "Zidne novine Knin" osvojio međunarodnu nagradu za društvene inovacije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zidne novine u Kninu”, projekt koji Narodna knjižnica Knin provodi od 2019. godine u partnerstvu s Udrugom ‘Porta’, Otvorenim likovnim pogonom i Srednjom školom Lovre Montija osvojile su nagradu SozialMarie u kategoriji od dvije tisuće eura. U izboru je bilo 275 projekata iz Austrije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije, s dobitnici su proglašeni su na online ceremoniji u nedjelju, 1. svibnja.

 “Zidne novine u Kninu pišu svježu i inspirativnu lekciju iz povijesti pisanu odozdo nagore. A autori/ce joj nisu vertikale nacije, nego stanovnici grada Knina koji pričaju priču o svom gradu. Projekt jasno kontrira nacionalizmu – otvara prostor za zajedničko kulturno sjećanje utemeljeno na ljudskim pričama o svakodnevici – isprepliće priče članova zajednice koji najednom vide sve ono što ih veže, namjesto svega onog što im drugi govore da ih dijeli. Osim toga, projekt oživljava sad već povijesni medij analogne fotografije koji pripadnike različitih generacija povezuje u jednom javnom prostoru”, stoji u u obrazloženju te nagrade.

Cilj je ove nagrade unaprijediti širenje dobrih projektnih praksi i dati podstrek raspravi o značenju društvene inovacije.

Iz Hrvatske su nominirani:
Muzej osobnih priča - FADE IN
Otoci - predvodnici čiste energije udruge - Pokret otoka
Razvoj poslovanja Socijalne zadruge Humane Nove
Senior Centar & zajednica stambenih jedinica – zaklada Zajednički put
Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin
Zidne novine u Kninu - Otvoreni likovni pogon

Iz kategorije: Vijesti