Datum objave: 01. Svibanj 2022

INDUSTRIJSKA TRANZICIJA / Program NUTS 2, prilika za izlazak Šibensko – kninske županije iz kluba najnerazvijenijih hrvatskih županija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Započelo je ostvarivanje Program industrijske tranzicije NUTS 2 kojeg je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo u prosincu 2020. godine s ciljem da regije Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Panonska Hrvatska pokrenu svoje gospodarstvo, osuvremene ga i dosegnu prosječnu razvijenost Europske unije. Industrijska tranzicija provodit će se uz pomoć fondova Europske unije u okviru Integriranog teritorijalnog programa teškog čak 506 milijuna eura koji će biti na raspolaganju poduzetnicima i gospodarstvenicima Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatske. Za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske, statističke regije koja obuhvaća Dubrovačko-neretvansku, Istarsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju, osigurano je 140 milijuna eura. Većina tih županija među najnerazvijenijim je područjima Republike Hrvatske, a dvije od njih, Ličko-senjska (I. kategorija) i Šibensko-kninska županija (II. kategorija), imaju status potpomognutog područja što znači da je njihov indeks razvijenosti ispod prosjeka Republike Hrvatske te daleko ispod prosjeka EU. Za njih je NUTS 2 program prilika da transformiraju svoje gospodarstvo i izvuku se iz zaostalosti budući da mu je svrha, kako je priopćeno, međusobno umrežavanje, stvaranje strateških partnerstava, kreiranje regionalnih lanaca vrijednosti, zajedničko pozicioniranje, jačanje rasta i razvoja poslovanja te otvaranje novih radnih mjesta.
Za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske osigurano je,
dakle, 140 milijuna eura. Ta sredstva omogućit će rast i razvoj gospodarstva te osigurati dodatne prilike poduzetnicima i gospodarstvenicima za prilagodbu svog poslovanja posebno zelenoj i digitalnoj tranziciji koja se očekuje u narednih 10 godina.

Iz kategorije: Vijesti