Datum objave: 28. Travanj 2022

POTVRĐENO / Presuda protiv tvrtke Josipa Stojanovića Jollija zbog koje je tužio medije postala pravomoćna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Postala je pravomoćna presuda Trgovačkog suda u Zagrebu po kojoj je tvrtka poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, optužena da je iz stečajne mase konkurentske tvrtke Autoline nezakonito uzeo opremu vrijednu 6,9 milijuna kuna. Poznato je da je zbog objave te, tada nepravomoćne presude taj poduzetnik tužio portal Telegram i lokalne portale koji su prenijeli tu vijest i da od njih traži milijunske iznose, kako piše danas  Telegram.hr.

Na taj njegov pritisak na medije odmah je osudom reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na press konferenciji ocijenio ga je “skandaloznim i suludim potezom”. Koliko je najava tužbe bila egzotična, moglo se zaključiti i iz činjenice da su vijest o Stojanovićevom odštetnom zahtjevu, uz hrvatske, prenijeli i neki slovenski mediji. “Ovdje se radi o čistom teroru koji provodi moćni poduzetnik”, kazao je tada Zovko i pozvao Stojanovića da odustane od suludih zahtjeva.

Nakon što je Telegram objavio izvještaj sa spomenute press konferencije, Stojanovićev odvjetnik poslao je novi dopis kojim je zatražio 1,5 milijuna kuna odštete. U prosincu 2021., poduzetnik je protiv Telegrama i formalno podigao tužbu s odštetnim zahtjevom u visini 300.000 kuna.

Sada je presuda postala pravomoćna

U međuvremenu je Visoki trgovački sud RH potvrdio presudu protiv Stojanovićeve firme o kojoj smo prvi pisali i zbog koje smo tuženi. Pravomoćnom odlukom Stojanovićevom Jolly Autolineu naloženo je da vrati opremu vrijednu 6,9 milijuna kuna.

Prateći ovaj slučaj doznali smo za još jednu pravomoćnu presudu prema kojoj Jolly Autoline mora vratiti dodatnih 3,5 milijuna kuna vrijedne opreme, također Autolineu. To znači da je ukupno u stečaju nezakonito uzeo preko 10 milijuna kuna posrnuloj konkurentskoj firmi.

Epilog je to spora između Jollyjeve firme i tvrtke Autoline u stečaju. Autoline je svojevremeno vodio poduzetnik Milorad Radovanović Braco i godinama je bio zastupnik Mercedesa u Hrvatskoj. Imao je i lanac ovlaštenih servisa, no kada mu je biznis propao, a dugovi dosegli 100 milijuna kuna, imovina mu se našla na bubnju. Tijekom stečaja krenula je rasprodaja kako bi se namirili vjerovnici. Stojanović je, kako je sada utvrdio Visoki trgovački sud, opremu uzeo bez plaćanja.

Jolly kupio hale ali ne i opremu

Sve je počelo kada je Jolly Autoline, koji je također ovlašteni zastupnik za Mercedes u Hrvatskoj, preuzeo tvrtku u čijem su vlasništvu bile servisne hale propalog Radovanovićevog Autolinea. Preuzimajući te objekte, kako je utvrdio sud, Jolly Autoline preuzima i svu opremu – namještaj, strojeve i alat – koji su se u njima nalazili. No, otkrit će se kasnije i službeno, to nije pripadalo tvrtki koja je bila vlasnik servisnih hala. Drugim riječima, Jolly je počeo koristiti opremu koja uopće nije bila njegova. U pitanju su sofisticirani uređaji za servis automobila zbog čega je i njihova vrijednost milijunska.

Autoline u takvoj situaciji pokreće sudske postupke i u njima traži da Jolly vrati opremu. Na sudu objašnjavaju da su tijekom stečajnog postupka svi ti dijelovi, alat, strojevi i inventar bili procijenjeni, no da dražbe nisu realizirane. Stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin o tome je detaljno pisala i u svojim izvještajima o tijeku samog stečaja. Upozoravala je u više navrata da Stojanović oštećuje vjerovnike Autolinea i bespravno koristi opremu.

Mi ne možemo u nastavku stečaja ni ponuditi na prodaju našu opremu, jer nam Jolly Autoline onemogućava da ju preuzmemo. Kada bi se sva oprema demontirala iz hala moglo bi doći do gubitka njezine vrijednosti. Zato tražimo da nam Stojanović ili plati procijenjenu vrijednost od 6.988.937,50 kuna ili preda u posjed pokretnine, alat i opremu”, navela je u tužbi što ju je podnijela zbog spora oko servisa u Dugopolju. Identična tužba, samo s procijenjenom vrijednosti od ukupno 3,5 milijuna kuna, bila je podnesena zbog opreme u Autolineovom servisu u Zadru.

Jolly se ne miri s odlukama suda

Oba postupka pravomoćno su prije nekoliko tjedana okončana na Visokom trgovačkom sudu RH. Potvrđeno je, kako je vidljivo iz javno dostupnih podataka, da Jolly Autoline mora predati u posjed Autolineu opremu vrijednu ukupno oko 10,5 milijuna kuna.

Uz to, mora platiti i oko milijun kuna sudskih troškova. Početkom ovog mjeseca presuda je postala i ovršna, što znači da stečajna upraviteljica Autolinea ima pravo preuzeti opremu.

Ipak, dokaz da se Stojanović očito ne miri s ovakvim sudskim raspletom jest podatak da je i nakon pravomoćnih i ovršnih presuda krajem prošlog tjedna povukao novi pravni potez – zatražio je od Vrhovnog suda RH reviziju ovih presuda. O najnovijim detaljima nismo poslali upit u tvrtku Jolly Autoline jer su nam ranije, dok smo pisali o njihovim sudskim slučajevima, poručili da će nas kazneno prijaviti ako im se još jednom obratimo. No, činjenica je da su sudske presude sada pravomoćne, prenosimo s portala Telegram.hr.

FOTO: Telegram.hr

 

Iz kategorije: Vijesti