Sidebar Menu

Datum objave: 22. Travanj 2022

"MOŽEMO" DOBILO SUDSKU BITKU / Broj žena na izbornim listama nije ograničen, pala tužba države

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sud u Osijeku oslobodio je “Možemo” u Osijeku svih optužbi u procesu koji je država pokrenula protiv njih zbog „previše“ žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku!

To je dobra vijest za Listu Joška Živkovića na lokalnim izborima u Općini Rogoznica protiv koje je država također podnijela tužbu zbog veće zastupljenosti žena.

Sutkinja je uvažila sve pravne argumente, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova – smisao i svrha Zakon o ravnopravnosti spolova je osigurati veću zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su to svakako žene. Smisao zakona, kako ga je tumačilo državno odvjetništvo, nikako ne može biti da se, nakon što se formira lista na kojoj ima velik udio žena, umjesto njih traže muškarci koji bi ih zamijenili na listi, kao da bi muškarci u Hrvatskoj bili podzastupljen spol u politici.Još jedna važna stvar u ovoj odluci jest da je sutkinja tumačila pojedinačnu pravnu normu u skladu s ostalim odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i svrhom samog Zakona te društvenim kontekstom u kojem su žene još uvijek politički znatno manje reprezentirane od muškaraca”, napisali su an svojoj Facebook stranici.

Ta odluka predstavlja i putokaz svim političkim strankama da više pažnje obrate na zastupljenost žena na listama i u tijelima političkog odlučivanja, ističu I najavljuju

da se nastavljaju boriti za uvjete u kojima žene mogu graditi i karijeru i obiteljski život, u kojima mogu ravnopravno sudjelovati u političkom životu, u kojima svako dijete u Hrvatskoj ima mjesto u vrtiću, a svaki roditelj, bez obzira na spol, ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.