Datum objave: 09. Travanj 2022

NOVA BITKA KARMEN HERCEG / Nose li oni koji su propisali trajanje proteza iste cipele, svaki dan tri godine?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Unatoč tomu što je Liječničko povjerenstvo šibenske ispostave HZZO - a promijenilo stav i ipak odobrilo šibenskoj modnoj dizajnerici, 100 postotnom invalidu, da, umjesto stare proteze za stopalo koja je pukla na dva mjesta,  može dobiti novu i prije zakonskog roka ta hrabra žena nastavlja svoju borbu sa sustavom. Na svojom Facebook profilu  zahvalila je svima na potpori i najavila da kreće u novu bitku i to za promjenu zakonskih propisa koji ograničavaju trajanje proteza za invalide.

“Zahvaljujem se na podršci i pomoći svih vas koji ste reagirali brže od mene. Jučer sam bila preljuta i konfuzna da bi dalje reagirala, ali sam pokrenula lavinu i sad nema stajanja.Dakle, idem dalje u borbi za promjenama propisa jer me zanima tko je, imenom i prezimenom,  donio odluku koliko nam proteze moraju trajati, na osnovi čega, kojih argumenata, tko je to odobrio, potpisao!? Nosi li ta osoba iste cipele 3 godine od jutra do mraka u sva 4 godišnja doba!? “, napisala je 
 
 
Protetičari potvrđuju da  ni kvalitetna proteza visoko aktivnoj osobi ne izdrži dvije godine.
 
“Svi u istoj ili sličnoj situaciji, nemojte se povući, ustručavati, predati..imate pravo pozvati se na članak 18 Zakona o ortopedskim pomagalima za novu protezu prije roka (ravnateljica našeg HZZOa me zamolila da to javno obznanim svima kojima može trebati, hvala, Imate pravo na žalbu a imate i dužnost dignuti glas i boriti se!!!Nemojte se bojati kome ćete se zamjeriti, ti kojih se eventualno bojite su nebitni a i njima je naređeno da štede. Nas je više, mi smo moćniji i imamo dužnost mijenjati stvari ali i medu njima onih koji će rado pomoći i djelovati. Nisu svi isti”, poručila je Karmen. 
 
Pokrenula je lavinu ogorčenja an društvenim mrežama nakon što je obznanila da joj  Liječničko povjerenstvo u Šibeniku, , iako je priložila  pozitivni liječnički  nalaz i potvrdu da joj je stara proteza dotrajala, da je pukla na dva mjesta i da se ne može koristiti ipak nije odobrilo nabavu nove jer, po Zakonu, na novu ima pravo nakon isteka roka  od tri godine, a njezina je stara  dvije godine. Nakon dodatnih intervencija promijenili su mišljenje i jučer su joj odobrili nabavu novu proteze. 
Iz kategorije: Vijesti